پودر چربی خالص برای خوراک دام
فروش انواع پودر چربی
منظور از پودر چربی دامی چیست؟
انواع پودر چربی دامی
علت استفاده پودر چربی دامی چیست؟
فواید پودر چربی دامی خالص
- افزایش تولید شیر در پی استفاده از پودر دامی به خوبی مشهود است.
- افزایش ترکیبات شیر و کاهش خطر افت چربی شیر که یکی از مهم ترین دلایل تاثیر گذار روی قیمت نهایی شیر است و دامداران توجه زیادی به آن دارند.
- بهبود نمره وضعیت بدنی که به گاو کمک می کند تا پس از زایش، سریع تر به تعادل مثبت انرژی باز گردد. این مورد از نظر علمی یکی از مهمترین دلایل توصیه به استفاده از پودر دامی به حساب می آید.
- بهبود تولید مثل که این ویژگی پودر چربی دامی هم برای دامداران بسیار مهم است و اکثر دامداران توجه زیادی به آن می کنند.
- پودر چربی دامی بر خلاف مکمل های چربی پالمی، پس از زایش و طی تعادل منفی انرژی، به جای ذخیره در کبد و بافت چربی گاو، برای تولید انرژی در کبد و عضله مورد استفاده قرار می گیرد.
- حفظ تراکم انرژی جیره در هنگام افزایش سطح علوفه بدون کاهش هضم فیبر
- حفظ ماده خشک مصرفی
- کاهش استرس عوارض گرمایی که یکی از فواید مهم پودر چربی دامی به حساب می آید.
حد مجاز استفاده از پودر چربی دامی چقدر است؟
هدف از استفاده پودر چربی دامی
خرید انواع پودر چربی
پودر چربی محصولی با انرژی و ارزش غذایی بالاست که به عنوان یکی از محصولات غذایی مکمل برای دام ها به شمار می رود و نسبت به محصولات دیگر دارای قیمت ارزان تری است. پودر چربی نسبت به سایر محصولات دیگر مزایایی دارد که این مزیت ها سبب شده اند تا این محصول نسبت به نهاده های دامی دیگر بسیار پرطرفدار باشد و دامداران زیادی تمایل داشته باشند از آن استفاده کنند. از جمله مزیت های این محصول می توان به موارد زیر اشاره نمود.
- خوش خوراک تر
- دارای هضم بالا
- افزایش تحریک تولید شیر
- باعث کاهش اثرات بالانس منفی انرژی می شود
- قیمت مناسب
- کارایی بالا
- قدرت بالا در تقویت کنندگی دام ها
- تامین اکثر منابع مورد نیاز دام ها
چگونه انواع پودر چربی را خریداری کنیم؟
خرید انواع پودر چربی دامی در مراکز خرید و فروش معتبر مانند نمایندگی ها، موجب می گردد مشتریان در این صنعت کم ترین هزینه را صرف نمایند، زیرا پودر چربی در این مراکز دارای قیمت دست اول و بدون واسطه هست. جایز است بدانید، کمبود انرژی در دام ها با علائمی چون افت زیاد وزن و تولید شیر همواره با کاهش تداوم شیردهی و کاهش چربی شیر به روز می کند که این محصول می تواند بهترین جایگزین این انرژی از دست رفته باشد. از انواع پودر چربی می توان به چربی خالص یا پالمی و چربی کلسیمی اشاره نمود که هر کدام با استاندارد ترین روش ها در بسته بندی های متنوع تولید و به بازار عرضه می گردد.
زمانی که یک دامدار یا مرغدار، تصمیم به خرید پودر چربی می نماید، سوالی در ذهنش شکل می گیرد که پودر چربی مرغوب و قیمت مناسب را از کجا خریداری کند. بهترین و بی دردسر ترین راه برای خرید عمده پودر درجه یک، همان خرید اینترنتی است. امروزه انواع پودر چربی ایرانی و خارجی در بازار های اینترنتی وجود دارند. امروزه به قدری قابلیت های فروش پودر چربی و دیگر نهاده های دامی در فروشگاه های اینترنتی با سهولت انجام می شود که بسیاری از دامداری ها تمایل دارند نهاده و محصول مورد نظر خود را از راه خرید اینترنتی تامین کنند.
بهترین قیمت عمده انواع پودر چربی دامی
در صورتی که به دنبال بهترین قیمت عمده پودر چربی دامی هستید، کافیست به نمایندگی ها یا فروشگاه های اینترنتی مراجعه کنید تا سفارش خود را به ثبت برسانید. با توجه به اینکه نوسانات بازار قیمت پودر چربی متفاوت است، نمی توان قیمت ها را به صورت لیست شده و مطلق در اختیار مشتری قرار داد و شما در هنگام خرید این محصول باید بروزترین قیمت ها را جویا شوید.
در صورت خرید پودر چربی عمده با قیمت کارخانه علاوه بر اینکه از خدمات ارسال پس از فروش بهره مند خواهید شد، سود زیادی را در این صنعت کسب خواهید کرد که تمامی این عوامل منجر به تجربه ای عالی نسبت به خرید می شود. معمولا افراد برای دریافت جدیدترین اخبار در حوزه قیمت انواع پودر چربی سعی می کنند به فروشگاه های اینترنتی مراجعه کنند که این کار سریع ترین راه دستیابی به تمامی اطلاعات مورد نیاز است.
آنچه لازم است در مورد انواع پودر چربی بدانید:
همانگونه که اشاره شد پودر چربی انواع مختلفی دارد که هرکدام کاربرد خاص خود را دارند. برخی از انواع پودر چربی برای دامداری های بزرگ مناسب تر هستند و برخی برای دامداری های کوچک تر اما به طور کلی می توان گفت که تمامی انواع این محصول می توانند نیازهای دام ها را تامین کنند و کمک کنند تا جیره دام ها را کنترل و مدیریت کنید. انواع پودر چربی عبارتند از:
- پودر چربی رومی فت
- پودر چربی برگافت
- پودر چربی کلسیمی
گاها در دامپروری پودر چربی را به دو دسته زیر تقسیم بندی می کنند که تفاوتی با دسته بندی های قبلی ندارد.
- پودر چربی خالص با فرایند کپسوله کردن وگرانولاسیون چربی را برای استفاده نشخوارکنندگان عبوری می کنند
- پودر چربی کلسیمی درصد خلوص پایینی دارد و محدودیت مصرف در دام دارد.
دلایل کاربرد پودر چربی در نهاده و خوراک دام
گاوهای شیرده مخصوصا در آغاز دوره شیرواری بصورت کلی در بالانس منفی انرژی قرار دارند. این مسئله به این علت است که مصرف انرژی کمتر از احتیاجات لازم برای مواد مغذی مورد نیاز تولید بالا است. بنابراین دام ذخایر مواد مغذی در بدن مثل چربی بافتی را برای برطرف کردن نیاز های انرژی به مصرف می رساند. این مسئله در مدت زمان کوتاهی تاثیرات سویی به جای می گذارد که عبارتند از:
- کاهش وزن گله
- کاهش سطح ایمنی بدن دام
- ضعف عمومی دام
- کم شدن قدرت باروری
- کاهش یافتن دوره شیرواری
- کم شدن مدت زمان سودمندی در گله
به طورحتم هیچ دامداری تمایل ندارد با مشکلات این چنینی مواجه شود. به همین دلیل بهترین راه برای جلوگیری از مشکلات این چنینی استفاده از پودر چربی است.
برخی از مزایای نگه داری صحیح پودر چربی دامی
چیزی که باید به آن توجه داشته باشید این است که در مورد نهاده های دامی شرایط و مدت نگه داری اهمیت زیادی دارد. هرچه نهاده در شرایط بهتری نگه داری شود، مزایای بیشتری را در اختیار شما قرار می دهد و نیازهای بیشتری را هم برطرف می کند. در سال 2017 یک تحقیق روی این موضوع انجام شد که نتیجه نشان داد اگر پودر چربی دامی و دیگر نهاده ها در شرایط عالی نگه داری شودند، مزایای زیر را حفظ خواهند کرد.
- عبوری کردن چربی ها از شکمبه به عنوان منبع انرژی (این محصول در شکمبه محافظت شده و در روده کوچک به خوبی هضم می شود)
- افزایش تولید شیر همراه با حفظ ترکیبات آن به دنبال نگه داری مناسبپودر چربی دامی محیا می شود.
- بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاهش بروز بیماری های متابولیک
- افزایش مزیت های اقتصادی از طریق بهبود تولید مثل وسلامت دام
- افزایش قابلیت هضم
- تحریک تولید شیر
- بهبود دهنده عملکرد تولید مثل گله و امتیاز بدنی
- کاهش اثرات بالانس منفی انرژی
نکاتی کلی در مورد شرایط نگهداری پودر چربی دامی
هر ماده غذایی اگر در شرایط نامناسب از نظر دما، نور، رطوبت و… قرار گیرد، دچار تغییرات ساختاری و فساد می شود. در خوراک دام و طیور برخی مواد مثل چربی ها، پودرگوشت، پودرماهی نسبت به فساد حساس تر هستند و باید شرایط مناسب نگهداری و تاریخ مصرف آنها رعایت شود.
اصول کلی در مورد شرایط نگه داری پودر چربی دامی یکسان است اما برخی از تولید کنندگان ترکیبات اضافه تری به پودر چربی دامی می افزایند که این مواد اگرچه تاثیرات مثبت زیادی دارد اما باید در مورد شرایط نگه داری آن ها دقت بیشتری شود. اصول کلی می گوید که پودر دامی باید به دور از رطوبت و در محیط خشک نگه داری شود.
همچنین حرارت باید کم باشد و به عبارت دیگر دمایی که این محصول در آن نگه داری می شود باید حدود 25 درجه باشد. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که باید پودر چربی دامی را در بازه های محدود خریداری کنید و آن را بیش از 4 ماه نگه داری نکنید. هرچند نگه داری بیش از این مدت تاثیر منفی زیادی نخواهد داشت اما کیفیت پودر دامی به طور کامل از بین می رود و ممکن است نتیجه مطلوب برای شما به ارمغان نیاید.
شرایط نگهداری و مواد معدنی پودر چربی دامی
بیشتر قابلیت های پودر چربی دامی در مواد معدنی موجود در آن خلاصه می شود. مواد معدنی هم برای آن که کارایی و کیفیت خود را حفظ کنند باید در شرایط مناسب نگه داری شوند. برخی از مهم ترین مواد معدنی و افزودنی های پودر دامی در این قسمت آورده شده اند.
تمامی موجودات زنده برای رشد و تولید مثل به سطوح مشخصی از مواد معدنی نیاز دارند تا کنون ضرورت ۲۹ ماده معدنی برای خوراک دام و طیور اثبات شده است. فسفر، منیزیم، مس، روی، کلر، کلسـیم ، پتاسیم و سـدیم از مهم ترین مواد معدنی هستند. برخی از مواد معدنی در خوراک های طبیعی به اندازه کافی وجود ندارند و باید به صورت مکمل های صنعتی به خوراک دام ها اضافه شوند.
- پودر استخوان
این افزودنی پودر چربی دامی از پختن در شرایط تحت فشار سپس خشکاندن و آسیاب کردن استخوان ها به دست مى آید و بیشتر به عنوان مکمل کلسیم و فسفر استفاده مى شود. پودر استخوان، به ترتیب دارای 27 و 15 درصد کلسیم و فسفر است.
- پودر صدف
پودر صدف یکى از فراورده هاى حاصل از موجودات دریایى و منبع بسیار خوب کلسیم است. پودر صدف براى دام هاى گوشتى و شیرده بسیار مفید است. مقدار کلسیم پوسته صدف 40 درصد است.
- سنگ آهک
سنگ آهک دارای 36 تا 39 درصد کلسیم است، میزان فلوئور آن باید کم باشد. سنگ آهک را به صورت پودر در می آورند و به خوراک دام ها اضافه می کنند. بهترین راه برای اضافه کردن این ماده به خوراک دام ها این است که آن را به پودر چربی دامی اضافه کنید.
- نمک
نمک منبع تأمین سدیم و کلر است. وجود کمی نمک در پودر چربی دامی ضروری است ولی مقدار نمک در جیرە نباید از حد معینی بیشتر باشد. در صورت استفاده از پودر ماهی که حاوی مقدار زیادی نمک باشد، افزودن نمک طعام به جیره ضرورت ندارد.
- جوش شیرین
در جیره ها برای حفظ تعادل آنیون و کاتیون و به منظور تأمین سدیم می توان از بیکربنات سدیم استفاده کرد. مقدار سدیم آن 29 درصد است. همچنین در جیره گاوهای شیری به عنوان بافر استفاده می شود. این ماده در پودر چربی دامی به خوبی نیازهای سدیمی دام را برآورده می سازد. برخی از تولیدکنندگان از افزودن این ماده به پودر دامی خودداری می کنند.
- اکسید منیزیم
این مورد در پودر چربی دامی از فراوری و خالص سازی کربنات منیزیم معدنی به دست می آید و افزودن آن به جیره باعث بهبود کیفیت محصولات می شود. همچنین استفاده از آن در جیره گاوهای شیری تاثیر زیادی در حفظ PH مناسب شکمبه دارد و سبب بهبود شرایط رشد و تکثیر میکروارگانیسم های مفید دستگاه گوارش و افزایش پروتئین میکروبی می شود. پروتئین میکروبی پروتئینی با کیفیت بسیار بالا برای دام است که به مقدار بالایی در روده کوچک قابل هضم است.
نرخ رشد میکروبی تامین اسیدهای آمینه برای نشخوار کنندگان را تحت تأثیر قرار می دهد. بنابراین افزایش سنتز پروتئین میکروبی در شکمبه بسیار حائز اهمیت است. حدود 60 تا 85 درصد از پروتئین قابل جذب در روده کوچک منشاء میکروبی دارد. کاهش هزینه بافری، افزایش چربی شیر، بهبود هضم نشاسته و کاهش اسیدوز و لنگش از دیگر اثرات مثبت استفاده از اکسید منیزیم در جیره گاوهای شیری است.
تعیین ارزش غذایی پودر چربی دامی
به طـور کلی بـرای تعیین میـزان مـواد مغذی، بـازده تولیـدی و عوامـل محدود کننـده هر مـاده خوراکی از سه روش استفاده می شود که عبارتنـد از :
- روش های تجزیه شیمیایی که عمدتا از ابزار آزمایشگاهی و مواد شیمیایی استفاده می شود.
- روش هـای بیولوژیکـی کـه در آن از حیوانات اسـتفاده شـده و پودر چربی دامی بـر روی حیوان آزمایش می شود.
- روش های میکروبیولوژیکی که در آن از میکروارگانیزم ها استفاده شود.
این سه روش اهمیت زیادی در صنعت تولید نهاده های دامی دارد. پودر چربی دامی به هر 3 روش تعیین ارزش می شود و بستگی به تولیدکننده دارد که کدام روش را انتخاب کند. به طور معمول اکثر تولیدکنندگان روش سوم را انتخاب می کنند. این به دلیل مزایایی است که این روش در اختیار آن ها قرار می دهد.
بعد از این که ارزش پودر دامی مشخص شد، به منظورهضم و جذب بهتر مواد مغذی موجود در خوراک وهمچنین سهولت در حمل ونقل خوراک دام ها لازم است که تغییراتی در شکل و اندازه مواد اولیه صورت گیرد که این تغییرات به روش های مختلف انجام می شود. معمولا خوراک دام به دو شکل مش و پلت تولید می شود.
پودر چربی خالص چه برتری هایی دارد؟
تعدد شرکت های تولید کننده پودر چربی برای دام سبب شده است تا ما انواع گوناگونی از این محصول را در بازار بیابیم. گاها انتخاب یک محصول که کارایی همه جانبه داشته باشد سخت است و باید تحقیقات زیادی انجام داد. در حوزه پودر دامی یک نوع از این محصول حرف اول را می زند و آن پودر چربی خالص است که کارایی بی نظیر دارد. این نوع دارای فوایدی بسیاری برای دام و دامدار است و برتری هایی را هم نسبت به سایر انواع شامل می شود که به شرح زیر هستند.
- افزایش تولید شیر
- افزایش ترکیبات شیر
- کاهش خطر افت چربی شیر
- بهبود نمره وضعیت بدنی که به دام کمک می کند تا پس از زایمان زودتر به تعادل مثبت انرژی برسد.
- بهبود تولیدمثل
- حفظ تراکم انرژی جیره در هنگام افزایش سطح علوفه بدون کاهش هضم فیبر
- حفظ ماده خشک مصرفی
- کاهش استرس عوارض گرمایی
مشخصات پودر چربی خالص
مهم ترین نکته این در که مورد پودر چربی خالص باید به آن توجه کرد، مشخصات این محصول است. در واقع این مشخصات هستند که تعیین کننده بسیاری از عوامل هستند. معمولا برندهای نامی تولید کننده این محصول سعی می کنند جدول هایی را تهیه نمایند و روی بسته بندی های محصولات درج کنند تا شما در هنگام خرید بتوانید به طور دقیق مشخصات را بررسی نمایید. این جداول اطلاعات بسیار کاملی را در مورد آنچه که ما می خواهیم در اختیارمان قرار می دهند. یکی از برترین جدول ها در مورد مشخصات پودر چربی خالص در زیر آورده شده است.
نوع | تری گلیسیرید |
رنگ | کرم تا سفید |
خلوص (درصد) | حداقل 99.5 |
رطوبت (درصد) | حداکثر 0.5 |
انرژی خالص شیردهی (مگا کالری) | 6.3 |
نقطه ذوب (درجه سانتیگراد) | حداقل 53 |
عدد یدی | حداکثر 15 |
شکل ظاهری | گرانول یا پودر پرک |
ترکیب اسید چرب
اسید پالمیتیک | 30-40 |
اسید استئاریک | 50-60 |
اسید اولئیک | 10-15 |
غلظت انرژی خام پودر چربی
در مورد پودر چربی با انرژی خام بالا تعیین میزان ترکیبات داخلی تابع روش های خاص هست. مثلا در تعیین خاکستر برای اطمینان از سوختن تمامی مواد آلی لازم به اضافه کردن اسیدنیتریک غلیظ حس می شود. در ارتباط با اندازه گیری چربی هم نباید بصورت مستقیم از روش رایج استفاده کرد .ابتدا باید پیوند اسیدهای چرب و کلسیم با استفاده از حلال اسیدی شکسته شود تا بعدا بتوان اسیدهای چرب آزاد شده را با حلال استخراج نمود و سرانجام با استفاده از سیستم دکانتور با تبخیر حلال و خشک کردن محلول بتوان درصد چربی را اندازه گرفت.
امکان تعیین ترکیب و پروفایل اسیدهای چرب پودر چربی در ازمایشگاهی که دارای دستگاه کروماتوگرافی گازی یا GC با ستون مویین مخصوص این کار هست، وجود دارد. برای آنالیز میزان چربی در پودر های کلسیمی نیاز به روش هایی برای جداسازی اسیدهای چرب از ساختار کلسیمی است. در این روش AOAC 954.02 برای جداسازی کلسیم از ساختار اسیدهای چرب از هضم با اسیدکلریدریک درحضور اتانول استفاده می شود. در نهایت 2.5 گرم پودر چربی آسیاب شده با 2 سی سی اتانول و۱۰ سی سیHCL نرمال بمدت نیم ساعت در دمای 80 درجه سانتی گراد در زیر هود شیک می شود.
پس از طی این زمان اسیدهای چرب را با اتر و با استفاده از دکانتور، از فاز آبی جدا کرده و در آون با دمای پایین یا با استفاده از روتاری تبخیری از چربی خارج کرده و با توزین مقدار باقی مانده چربی به وزن ماده خشک نمونه درصد چربی خام نمونه محاسبه می شود.
روش آنالیز میزان چربی پودر چربی دامی
پودر چربی های خالص با اینکه درصد چربی خام بیشتری نسبت به نمونه های کلسیمی دارند ولی چون قدرت هضم کم تری در دستگاه گوارش دارند، انرژی خالص بیشتری در مقایسه با پودر چربی های کلسیمی تولید نمی کنند. پودر چربی های کلسیمی دارای درصد بالاتری از اسیدهای چرب غیراشباع به دلیل تشکیل سریع تر و بیشتر میسل ها در روده که لازمه جذب روده ای چربی است، قابلیت هضم بالاتریی دارند. لازم به ذکر است همه پودر چربی های کلسیمی لزوما دارای اسیدهای چرب غیر اشباع نیستند.
از روش NRC می توان برای اندازه گیری و محاسبه انرژی استفاده کرد. در حال حاضر این روش به عنوان یکی از دقیق ترین روش ها برای آنالیز میزان چربی پودر چربی دامی شناخته می شود. البته روش های دیگری هم وجود دارند که می تواند از آن ها استفاده کرد اما قبل از هرکاری باید روش مورد نظر صحت سنجی شود وگرنه مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد. توصیه می شود برای سنجش میزان چربی در این محصول از متودهایی استفاده شود که استانداردهای جهانی را به همراه دارند که در این مورد توصیه ما استفاده از روش بهینه شده NRC است.
خرید اینترنتی پودر چربی
برای بسیاری از دامداری های بزرگ خرید پودر چربی خالص و درجه یک اهمیت زیاد دارد. همچنین این دامداری ها نیاز دارند تا پودر چربی دامی را در حجم زیاد و به صورت عمده خریداری کنند. برخی از تامین کنندگان این محصول نمی توانند نیاز دامداری های بزرگ را برآورده کنند یا محصول درجه یکی که مطابق با انتظار هست را در اختیار آن ها قرار دهند. به همین دلیل برخی از دامداری های بزرگ دائما با مشکل خرید پودر چربی مواجه هستند. خوشبختانه امروز این مشکل به طور کامل برطرف شده است و فروشگاه های اینترنتی بزرگ مانند همگام فید در زمینه عرضه محصولات مختلف دامی پدید آمده اند.
این فروشگاه می توانند به شما کمک کنند تا اطمینان کافی بهترین پودر چربی را انتخاب کرده و آن را سفارش دهید. همچنین این فروشگاه ها مشکلی که در زمینه خرید عمده محصولات دامی وجود داشت را هم حل نموده و به راحتی سفارشات عمده دامداری های بزرگ را فراهم می کنند. در این شکل از خرید محصولات دامی شما دستتان در انتخاب بازتر است و می توانید میان کلی برند بزرگ جستجو کنید و به مقایسه مزیت ها و فواید محصولات گوناگون هر برند بپردازید و در نهایت نمونه ای از این محصول که بیشتر سازگاری را با اهداف شما دارد، خریداری کنید. در گذشته دامدار تنها مجبور بود از یک برند خرید های خود را انجام دهد اما خرید اینترنتی پودر چربی این مشکل را به آسان ترین شکل ممکن برطرف کرده است.
چرا دامدارن به سمت استفاده از پودر چربی دام می روند؟
دام ها دوره های مختلفی را در زندگی خود تجربه می کنند. دوره شیردهی یکی از مهم ترین مراحل در زندگی دام است که در این دوره انرژی منفی در طیف غذایی اهمیت زیادی پیدا می کند. گاها دام ها ذخایر مواد مغذی در بدن مثل چربی بافتی را برای برطرف کردن نیاز های انرژی مصرف می کنند که این روند در طولانی مدت برای دام مسبب ناتوانی و کاهش وزن می شود. برای جلوگیری از این روند از 3 روش زیر کمک گرفته می شود.
- افزایش مصرف کنسانتره
- افزایش مواد خشک
- افزایش مصرف مواد پر انرژی با حجم کم
راه حل سوم همان استفاده از پودر چربی هست. به همین دلیل از سایر موارد اهمیت بیشتری دارد و بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. دلیل این امر هم این است که این ماده می تواند در مدت زمانی کوتاه حداکثر انرژی را در اختیار دام قرار دهد و سوخت و ساز آن را تامین کند.
افزایش استفاده از پودر چربی در جیره های دامی
پودر چربی از اندک موارد است که تراکم انرژی در وعده های تغذیه ای را به سرعت افزایش دهد. عموما دام ها در محیط های تنشی هستند و به طور متوسط در روز به بیش از 45 مگا کالری انرژی نیاز دارند. جالب است بدانید که سهم عمده ای از این مقدار کالری توسط چربی و پودر چربی تامین می شود. وجود این پودر به مقدار متوسط در کنسانتره به سرعت دام را برای پرواری شدن آماده می کند. البته این تنها مزیت استفاده از این ماده در جیره ها نیست و بسته به نوع دام و شرایط محیطی حاکم ممکن است مزایای دیگری هم به استفاده از پودر چربی نسبت داده شود.
پودر چربی می تواند جذب ویتامین های محلول در چربی را نیز افزایش دهد. لازم به ذکر است که بگوییم پودر چربی حاوی اسیدهای چرب موثر هست که وجود آن ها در جیره الزامی خواهد بود. مهم ترین اسیدهای چرب لینولئیک است که علایم کمبود آن در دام هایی که جیره فاقد چربی دریافت کردند به صورت کاهش رشد، شوره فلسی، موی دراز و خشک شده، ریزش بیش از حد مو و اسهال بروز می کند. برای یک دام جوان و یا یک دام آبستن مقدار زیاد انرژی در دسترس اهمیت چندین برابری دارد. عدم توجه به این موضوع می تواند سبب اختلالات دوره ای در بدن دام یا جنین شود.
اکوسیستم وابسته به پودر چربی
نکته جالبی که در برخی از مقالات علمی ممکن به آن بربخورید این است که جیره هایی که حاوی غلات زیاد و فیبر پایین است به دلیل کمبود فیبر و کاهش حرکات دستگاه گوارش می تواند سبب عارضه ی جا به جایی شیردان گردد. ضمن اینکه به دلیل تخمیر سریع غلات و تولید اسید لاکتیک باعث ازبین رفتن برخی میکروارگانیسم های مفید درون شکمبه شده ، توازن اکولوژیکی شکمبه را به هم می زند. خود این روند در متابولیسم بدن دام سبب سبب بروز عارضه اسیدوز می شود که برای دامدار یک کابوس خواهد بود.
پودر چربی گاهی اوقات اسیدهای چرب ضروری را که شامل اسید لینولئیک ،اسید لینولنیک و اسید آراشیدونیک است برای دام تامین می کند که در متابولیسم و تولید مثل اثرات زیادی دارد. مقداری از انرژی موجود در فراورده به دلیل تخمیر شدید به صورت گاز متان از دسترس دام خارج می شود. افزودن پودر چربی در سطوح 15 درصد به کاهش مجموع اسیدهای چرب فرار کمک کرده و از تولید گاز متان در شکمبه ممانعت می کند.
کمبود انرژی در بدن دام به چه شکلی خود را نشان می دهد؟
تا جایی که امکان پذیر است دامدار باید اقدامات مختلف نظیر استفاده از پودر چربی انجام دهد تا از کمبود انرژی در بدن دام جلوگیری کند؛ چراکه این کمبود مشکلات جدی مشابه آن چه در زیر آمده است برای دام ایجاد خواهد کرد.
- افت زیاد وزن
- کاهش تداوم شیردهی
- کاهش چربی شیر
- کاهش توان باروری
- کاهش تمایل به تولید مثل
- تنش گرمایی
- بیماری های مختلف در بازه های گوارشی
برخی پژوهش ها نشان می دهد که هر اسید چرب تولید شده در شکمبه به عنوان مولکول سیگنال دهنده بروز ژنها عمل می کند یعنی وجود برخی از اسیدهای چرب در جیره بروز برخی ژنها را در میکروارگانیسم ها و بعد از جذب نیز در بدن گاو بیشتر می نماید و می تواند بر کارایی و سلامت میکروارگانیزم ها و میزبانشان موثر باشد.
درصد اشباع اسيدهای چرب اساسی
معمولا چربی های دامی با افزودن پودر چربی تامین می شود. این پودر حاوی مواد مختلفی هست که هر کدام درصد اشباع متفاوتی دارند و این درصد به شرح زیر هست.
- 50 درصد اسیدهای اشباع (عمدتاً اسید پالمیتیک)
- 40 درصد اسیدهای غیر اشباع با یک پیوند دوگانه (عمدتاً اسید اولئیک)
- 10 درصد اسیدهای غیر اشباع با چند پیوند دوگانه
الزامات و نکات مهم استفاده از پودر چربی
برای استفاده از پودر چربی در جیره دام های شیرده، توجه به دوره عادت پذیری اهمیت زیادی دارد. زمانی که پودر چربی به جیره اضافه می شود، لازم است درصد کلسیم و منیزیم در کل جیره افزایش یابد. برخی تحقیقات پیشنهاد کرده اند که با افزایش میزان چربی در جیره غذایی نیاز به کلسیم به عنوان عامل صابونی کننده چربی افزایش می یابد. استفاده از چربی غیراستاندارد یا محافظت نشده سبب افزایش صابونی شدن کلسیم و منیزیم در شکمبه و دفع آن ها از طریق مدفوع می شود. این نکته این است که بسیاری از دامداران به آن توجه زیادی نمی کنند اما درصد اهمیت آن از خیلی از مسائل بیشتر خواهد بود.
حد استاندارد استفاده از پودر چربی
درصد استاندارد پودر چربی مصرفی به طور کلی برای گاو و سایر حیوانات شیرده 5 درصد هست. ولی در اینجا هم طبیعتاً نوع چربی خود عامل تعیین کننده است، برای مثال مصرف مواد خوراکی که در چربی آنها اسیدهای چرب غیر اشباع زیاد است، در تغذیه دام هیا شیری مقدار چربی شیر را کاهش می دهد. اصولاً با مصرف اسیدهای چرب غیر اشباع احتیاج حیوان به ویتامین شدیداً افزایش می یابد. بنابراین افزودن ویتامین به خوراک ضروری است. مقادیر زیاد چربی با اسیدهای کوتاه زنجیر بروز عارضه کتوز را مساعد می کند، مکمل چربی خالص تا 3 درصد از چربی جیره بر اساس ماده خشک و غلظت کل چربی جیره حداکثر به 7 درصد ماده خشک جیره محدود می شود.
محدودیت های استفاده از این محصول
محدودیت اصلی مصرف پودر چربی در دام ها وجود باکتری ها است که چربی با ایجاد یک لایه به دور سلولایتیک ها ارتباط آنها را با شیرابه شکمبه قطع نموده و هضم فیبر را پایین می آورد و در نتیجه اسیدوز متابولیکی و کاهش هضم غذا روی می دهد. انواع بسیار کمی از میکروارگانیسمهای شکمبه توانایی هیدرولیز محدود را دارند اما عمل هیدرولیز در شکمبه به دلیل اکوسیستم آن که برای هضم فیبر طراحی شده است کارایی شکمبه را می کاهد. محدودیت دیگر به واکنش هایی برمی گردد به طور طبیعی در مکانیسم بدن روی می دهد. این واکنش های گاها مشکل ساز می شوند. یکی از این موارد را می توانیم زمانی مشاهده کنیم که بدلیل سیس های باکتریایی بیشتر اسید چرب خارج شده از شکمبه به فرم اسید اولئیک است.
خرید مطمئن پودر چربی حیوانی
یکی از مهمترین منابع در تامین انرژی مورد نیاز جیره غذایی دام و طیور پودر چربی حیوانی هست که خوشبختانه با کیفیت درجه یک و آنالیز استاندارد تولید می شود. پودر چربی حیوانی باید در کارخانجات مجهز و با امکانات و دستگاه های مخصوص با فرآیند ویژه تولید شود. خرید اینترنتی پودر چربی حیوانی در سال های اخیر بسیار رواج پیدا کرده؛ زیرا با پیشرفت تکنولوژی افراد به دنبال ساده ترین شیوه تهیه محصول هستند تا با صرف زمان و هزینه کمتر محصول مورد نظر را سفارش و در شهر خود دریافت نمایند. برای تولید پودر چربی حیوانی از ضایعات دام ها در کشتارگاه ها استفاده خواهد شد و به دلیل مواد مغذی موجود در آن روز به روز به طرفداران آن افزوده شده و در حجم بیشتر تولید خواهد شد. چهار مورد از اصلی ترین علل استفاده از پودر چربی حیوانی در خوراک دام و طیور می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تامین انرژی دام برای حداکثر رشد سریع
- قابلیت هضم چربی
- افزایش عملکرد تولید مثل در دام
- کاهش تعادل منفی انرژی
خرید عمده پودر چربی حیوانی
پودر چربی حیوانی به طور کلی در دو مدل خالص و کلسیمی تهیه شده است که از نظر آنالیز با یکدیگر متفاوت خواهند بود. خرید پودر چربی حیوانی به صورت عمده را دامداری های صنعتی و بزرگ انجام خواهند داد تا با پرداخت نازلترین قیمت، بیشترین حاشیه سود را از آن خود نمایند. مجموعه همگام فید به صورت کاملاً حرفه ای در زمینه عرضه انواع مکمل های جیره غذایی دام و طیور فعالیت می نماید و از مهمترین محصولات قابل ارائه این شرکت می توان به پودر چربی، پودر استخوان، پودر گوشت، پودر خون، پودر گوشت و استخوان و… اشاره نمود.
پودر چربی حیوانی ارزان قیمت
قیمت پودر چربی حیوانی معمولا به صورت روزانه اعلام می گردد، زیرا معیارهای زیادی در قیمت گذاری دخیل خواهد بود که مهمترین آن ها سطح کیفیت محصول و مواد تشکیل دهنده، برند تولید کننده، نوسانات بازار و… هست. قیمت پودر چربی حیوانی ارزان را از نمایندگی فروش یا سایت ها جویا شوید، زیرا با حذف واسطه ها و ارائه مستقیم محصول از درب کارخانه، قیمت خط تولید را در اختیار خریدار قرار خواهد داد. شایان ذکر است که قیمت پودر چربی حیوانی خالص و کلسیمی با یکدیگر متفاوت است، لذا هر چه درصد اسید چرب این محصول بیشتر باشد، در نتیجه انرژی بیشتری را به جیره دام افزوده و با قیمت بالاتری عرضه خواهد شد.
ویژگی های پودر چربی حیوانی کلسیمی
- غنی از اسید های چرب ضروری با چند پیوند دوگانه
- قابلیت هضم بالا
- غلظت انرژی بیشتر
- ثبات کیفیت و ترکیب محصول
- عدم تاثیر بر محیط شکمبه
- عاری بودن از باکتری و میکرو ارگانیسم های مضر
- سهولت مخلوط نمودن با جیره به دلیل حالت گرانولی بودن محصول
- سهولت حمل و انبارداری و عدم خطر اکسیداسیون
- عدم تولید گرد و غبار و بوی نامناسب
- معطر
عملکرد پودر چربی حیوانی
- کاهش تعادل منفی انرژی در گاو های تازه زا به دلیل غلظت بالای انرژی آن
- حفظ امتیاز وضعیت بدنی
- حمایت از حداکثر تولید و ترکیبات شیر گله
- بهبود عملکرد تولید مثلی و سلامت گله
- حمایت از سلامت حیوان از طریق افزایش مصرف علوفه در خوراک با غلیظ تر کردن انرژی کنسانتره
- تامین انرژی جهت رسیدن به حداکثر سرعت رشد دام های پرواری
- کاهش تنش گرمایی و افزایش عملکرد تولیدی دام و طیور
حد مجاز پودر چربی حیوانی
حد مجاز مقدار پودر چربی حیوانی مصرفی را به طور کلی برای دام ها 5 درصد است. ولی در اینجا هم طبیعتاً نوع پودر چربی حیوانی خود عامل تعیین کننده است، برای مثال مصرف مواد خوراکی که در چربی آنها اسیدهای چرب غیر اشباع زیاد است، در تغذیه گاوهای شیری مقدار چربی شیر را کاهش می دهد. اصولاً با مصرف اسیدهای چرب غیراشباع احتیاج حیوان به ویتامین شدیداً افزایش می یابد. بنابراین افزودن ویتامین به خوراک ضروری است. مقادیر زیاد پودر چربی حیوانی با اسیدهای کوتاه زنجیر بروز عارضه کتوز را مساعد می کند، مکمل چربی خالص تا 4 درصد از چربی جیره بر اساس ماده خشک و غلظت کل چربی جیره حداکثر به 8 درصد ماده خشک جیره محدود می شود.
تفاوت پودر چربی کلسیمی مخصوص طیور با پودر چربی دامی در چیست؟
پودر چربی کلسیمی مخصوص طیور متفاوت از پودر چربی دامی هست. این تفاوت در ترکیب و مواد بکار رفته در تولید و … به چشم می خورد. افزودن پودر چربی در تغذیه طیور باعث افزایش کیفیت جیره می شود. خوراک حاوی پودر چربی کلسیمی در بهبود رشد و تولید و عملکرد طیور می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. برخلاف تصور عمومی کلسیم در وعده ها و جیره های غذایی طیور هم اهمیت زیادی دارد. ترکیات به کار رفته در پودر چربی در تغذیه دام سنگین تر و محتوی انرژی بیشتر هستند اما پودر چربی در تغذیه طیور دارای حد متوسط چربی و انرژی متناسب با نوع طیور هست.
پودر چربی چه تاثیری در خوراک طیور دارد؟
برای یک مرغداری بیشترین هزینهها مربوط به هزینه تأمین خوراک طیور است. شاید نزدیک به 70 درصد هزینه های یک مرغداری به خوراک اختصاص می یابد. به همین جهت جبران این هزینه ها و سودآور بودن واحد مرغداری مقوله بسیار مهمی برای فعالان این صنعت است. استفاده از پودر چربی در تغذیه طیور دارای صرفه اقتصادی بوده و سود تولیدکنندگان را دوچندان می کند. قیمت مناسب مکمل چربی و اختصاص بخشی از حجم خوراک به آن، موجب صرفه جویی در هزینه خوراک می شود. همچنین، وجود پودر چربی در خوراک موجب افزایش میزان انرژی دریافتی طیور می شود. پودر چربی تنش گرمایی را کاهش داده و دوره تخم گذاری را افزایش می دهد.
مزایای فوق العاده پودر چربی در خوراک طیور
از مزایای فوق العاده پودر چربی در تغذیه طیور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش تنش گرمایی
- افزایش سیکل تخم گذاری
- افزایش حجم تخم مرغ
- کاهش گرد و غبار خوراک
- بهبود خوش خوراکی
- مخلوط کردن آسان با خوراک
- حمل و نقل آسان
- نگهداری راحت و طولانی مدت
- یکنواختی بافت خوراک
پودر چربی در تغذیه طیور یکی از منابع مهم تامین انرژی مورد نیاز جیره است. البته تامین انرژی تنها خاصیت این محصول نیست و نقش های دیگری را نیز ایفا می کند. مکمل چربی خالص حاوی 98 درصد چربی است که تمامی نیازهای بدنی پرنده را تامین می کند.
نحوه بهره وری بیشتر از پودر چربی در تغذیه طیور
چنانچه در حال حاضر در جیره پودر چربی استفاده نمی شود. به تدریج همانند همه مواد خوراکی جدید از سطوح کم مانند یک درصد کنسانتره مصرف آغاز شود و بصورت هفتگی یک درصد به میزان آن افزوده شود تا به حد مصرف مورد نظر برسید. چنانچه در حال حاضر پودر چربی پالمی مصرف می کنید نیز به تدریج با جایگزینی یک سوم، دو سوم و نهایتا کل پودر چربی در تغذیه طیور اعمال کنید. لازم به ذکر است مصرف هر ماده غذایی در جیره باید بصورت تدریجی باشد تا حداقل استرس به طیور وارد شود. مصرف پودر چربی در تغذیه طیور در حد مجاز در دوره انتظار زایش بلامانع است. تامین نیاز انرژی و اسیدهای چرب ضروری در هر دوره زندگی طیور اهمیت دارد. با توجه به کاهش روز به روز توان مصرف ماده خشک طی دوره آماده زایش، استفاده از منابعی که بتواند نیازهای پرنده را در حجم کمتری تامین کند، الزامی خواهد بود. قاعدتا استفاده از ترکیباتی که به متابولیسم بهتر کبدی انرژی و بخصوص چربی کمک می کند طی این دوره می تواند مفید باشد ترکیباتی مانند متیونین محافظت شده, نیاسین و کولین یا پیش سازهای گلوکز.
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!