خوراک دام و طیور - گروه همگام

خوراک دام و طیور - گروه همگام
خوراک دام و طیور به انواع مختلفی دسته بندی می ‌شوند. هم خوراک دام و هم خوراک طیور، دو ماده مغذی یا همان خوراک یا غذای مورد نیاز برای دامداری ها و پرورش طیور می باشند. بازار خرید و فروش انواع خوراک برای پرورش دام و طیور، یک بازار پر تقاضا با حجم بالا است که چالش های خاص خودش را دارد! در این میان، شاید با انواع نام های تجاری برخورد کنید که فروشنده خوراک طیور و خوراک دام هستند. مقدار مصرف خوراک برای انواع دام و طیور به عوامل مختلفی بستگی دارد. همین عامل، میزان جیره روزانه را مشخص می‌ کند و صاحبان این کسب و کارها نسبت به مصرف ماهانه باید خوراک را تامین کنند.
خوراک دام و طیور را میتوان به روش های مختلفی تامین کرد. از آنجایی که حجم مورد نیاز مصرف دامداری ها و پرورش طیور بسیار زیاد است، معمولاً خرید و فروش این خوراک به صورت عمده انجام می ‌شود.  در بحث خوراک دام و خوراک طیور با عبارت ها و واژه های مختلفی سرو کار داریم.

ثبت سفارش در گروه همگام
مثلاً متداول ترین خوراک دام، همان یونجه است که بازار پر تقاضایی دارد. در کنار یونجه از انواع غلات فرآوری شده هم می توان استفاده کرد. اگر به بحث خوراک دام و طیور - ویژگی ها و مواد تشکیل دهنده علاقمند هستید، در ادامه به نکات مهم درباره هر کدام از انواع خوراک برای دام و طیور اشاره ای می کنیم. همچنین سایر مقالات تخصصی را در سایت  گروه همگام مطالعه بفرمایید!
قبل از ورود به بحث لازم است خاطرنشان کنیم که روش صحیح نگهداری از خوراک دام و طیور تا حد زیادی می ‌تواند موجب کاهش هزینه ها شود. از طرف دیگر، مواد غذایی را سالم تر در طولانی مدت، سالم تر نگه می دارد؛ بنابراین دام و طیور، مواد مغذی لازم را برای رشد دریافت خواهند کرد. ویکی پدیا نیز به همین گونه خوراک دام را معنا کرده است. 
خوراک دام اصفهان

انواع خوراک دام با ارزش تغذیه ای بالا برای رشد حیوانات

انواع خوراک دام را می توان به دو دسته کلی تقسیم بندی کرد؛ انواع غلات و علوفه برداشت شده از زمین، نمونه ‌ای از این خوراک هستند. علوفه و یونجه، متداولترین خوراک دام است. در رژیم غذایی مناسب برای انواع دام، استفاده از علوفه با کیفیت، حرف اول را می ‌زند. یونجه، با کیفیت ترین علوفه است که برای گاوداری ها، پرورش گوسفند، پرورش بز و پرورش اسب، بسیار پیشنهاد می شود. از آنجایی که سیستم گوارشی دام پیچیده است، استفاده از یونجه باکیفیت باعث می شود حیوانات، فیبر گیاهی را استفاده کنند که انسان ها قادر به دریافت و هضم آن نیستند.
تهیه خوراک دام، با کیفیت بالا مانند یونجه با کیفیت یا علوفه با کیفیت، نه تنها سلامتی دام را فراهم می ‌کند، بلکه مواد مغذی را هم در اختیار آنها قرار می دهد. انواع یونجه و علوفه در بازار، با کیفیت متفاوت وجود دارد که برخی از آنها تولید ایران هستند و برخی دیگر از کشورهای دیگر وارد شده اند. در هر صورت، یونجه با کیفیت با توجه به موقعیت جغرافیایی زمینی که این خوراک روی آن کاشته شده، در دسترس قرار دارد. ارزش غذایی یونجه با کیفیت به طور طبیعی، بالاتر است؛ یعنی انواع دام با خوردن خوراک دام، منابع غنی از انرژی و پروتئین را دریافت می کنند.
گاوهای شیری به دلیل اینکه باید شیردهی بالاتری داشته باشند، نیاز تغذیه بیشتری دارند. می توان با خرید یونجه مرغوب و باکیفیت، این نیاز گاوها را برآورده کرد. از سایر غلات فرآوری شده میتوان برای خوراک بز، بهره گرفت. برای پرورش اسب هم به یونجه با کیفیت یا انواع علوفه و غلات با کیفیت نیاز است. نکته ‌ای که در رابطه با خوراک دام باید به آن توجه کنید این است که انواع گوسفند و بز که معده و سیستم گوارشی کوچکتری دارند، باید خوراک با کیفیت تری برای آنها تامین شود.
علوفه و یونجه با کیفیت برای گوسفند و بز توصیه می شود. گاو و اسب، جثه بزرگتری دارند و می‌ توان از یونجه، با کیفیت متوسط هم برای آنها استفاده کرد. از طرف دیگر، تهیه انواع خوراک دام با کیفیت بالا و ارزش غذایی مناسب، یک نگرانی برای صاحبان دامداری ‌ها است؛ چرا که باعث می شود هزینه های بیشتری را برای خرید اختصاص دهند. این عامل، مدیریت دامداری‌ ها را ممکن است با مشکل مواجه کند. 

انواع خوراک طیور به چه شکل هایی قابل استفاده است؟

انواع خوراک طیور  به صورت مواد مغذی جامد پودر یا گلوله ‌ای تهیه می شود. نوع پرندگان، سن و شرایط آنها مشخص می ‌کند که باید از کدام یک از انواع خوراک استفاده کنید. خوراک طیور برای جوجه ها باید به شکل ریز و پودری شکل مصرف شود تا برای پرنده قابل هضم باشد. برای پرندگان بسیار کوچک‌تر با جثه ریز، معمولاً خوراک طیور را با آب مخلوط می کنند تا خوراک غلیظی شبیه به بلغور جوی دوسر آماده شود. بهتر است در این شرایط، خوراک را سریع آماده کرد و در دسترس پرندگان قرار داد؛ در غیر اینصورت، فاسد می شود و از بین می رود. انتخاب انواع خوراک طیور به این بستگی دارد که نیاز غذایی پرندگان چقدر است و آیا آنها پرندگان گوشتی هستند یا پرندگان تخم گذار.
برای جوجه هایی که تنها شش هفته از زندگی آنها گذشته است، معمولاً تا ۲۴ درصد پروتئین باید در خوراک طیور وجود داشته باشد. این مقدار پروتئین برای نژادهای تخمگذار، ۲۰% است.   پس از آنکه جوجه ها به تدریج رشد کردند و وزن بدن آنها بیشتر شد و استخوان های محکم تری پیدا کردند، باید مقدار پروتئین را در خوراک طیور کاهش داد؛ چون اگر پروتئین زیاد باشد، رشد پرنده ها بیشتر می شود و این شرایط، غیر متداول است. برای پرندگان بالغ معمولاً ۱۸ درصد پروتئین در خوراک طیور پیشنهاد می شود. این مقدار تا ۱۴ هفتگی جوجه ها تنظیم خواهد شد.
زمانی که جوجه ها به 14 هفتگی رسیدند، پس از این مدت می توان میزان پروتئین خوراک طلوع را تا ۱۶ درصد کاهش داد. برای مرغ های تخمگذار در سن بلوغ، یعنی حدود ۲۲ هفتگی، سطح پروتئین می تواند ۱۶ تا ۱۸ درصد باشد و البته باید کلسیم و مواد معدنی را نیز از منابع مختلف در خوراک طیور قرار داد. فراموش نکنید مقادیر بالای کلسیم و فسفر به اندام های حیاتی نظیر کلیه پرنده آسیب می رساند. خوراک طیور برای جوجه های گوشتی معمولاً ۱۸ تا ۲۰ درصد پروتئین دارند.
اگر می خواهید مقدار خوراک مورد نیاز برای تغذیه جوجه ها را کاهش دهید یا افزایش دهید، باید حتماً تحت نظر کارشناسان این کار را انجام دهید، در غیر این صورت در برنامه غذایی پرندگان اختلال ایجاد می شود و ممکن است بازدهی لازم را مشاهده نکنید.

خرید خوراک طیور

خرید بهترین و با کیفیت ترین خوراک دام

شاید از خود سوال کنید که چگونه تشخیص دهیم خوراک دام و طیور، سالم و با کیفیت است؟ لازم به ذکر است که آزمایشگاه های کنترل کیفیت و کنترل تغذیه برای این خوراک، همیشه طبق استانداردهای لازم، این خوراکی را مورد بررسی قرار می ‌دهند. به طور کلی، خود شما هم می توانید بر اساس یک سری از معیارها، کیفیت خوراک دام و طیور را بررسی کنید.
معیارهایی مانند رنگ خوراک دام و طیور، نسبت برگ به ساقه، شکل ظاهری، بوی مطبوع و عدم وجود کپک ها یا جانداران لا به لای خوراک، نشانه هایی هستند که به شما می‌ گویند این خوراک چه کیفیتی دارد و از چه ارزشی برای مصرف برخوردار است. استفاده از با کیفیت ترین خوراک دام و طیور باعث سالم تر بودن حیوانات و پرندگان می شود، بنابراین بازدهی پرورش دام و طیور بالاتر خواهد رفت.

کاتالوگ خوراک طیور

ویژگی های خوراک دام پرواری چیست؟

دام های پرواری یک منبع درآمد عالی برای سرمایه گذاران حوزه دام و طیور هستند. به همین دلیل توجه به غذای این دام ها اهمیت زیادی دارد. خوراک دام این گونه تفسیر می شود که عبارت است از مقدار معینی از خوراک که در طی روز جهت وزن گیری و تأمین احتیاجات انرژی و... در دسترس دام قرار می گیرد. خوراک دام و طیور در بازار به شکل های مختلفی عرضه می شوند اما کیفیت آن ها و دارا بودن برخی از ویژگی ها بسیار مهم است. به طور کلیخوراک دام پرواری باید دارای ویژگی های زیر باشد.
  • خوراک دام و طیور باید ازنظر اقتصادی مقرون ‌به ‌صرفه باشد.
  • خوراک مورد نظر باید توانایی بالایی در برآورده کردن احتیاجات دام داشته باشد.
  • ویژگی و خصوصیت دیگری که باید به آن توجه شود این است که خوراک دام و طیور باید در دسترس باشند. گاهی از یک خوراک کمیاب استفاده می کنیم که بعدا نمی توانیم مجددا آن را تهیه نماییم.
  • خوش خوراک بودن گزینه مهم دیگری است که خوراک دام باید آن را داشته باشد.
  • خوراک دام پرواری باید توانایی بالایی در افزایش وزن داشته باشد.
  • عدم اختلالات متابولیکی ازجمله اسیدوز و بیماری ‌های گوارشی ویژگی مهم دیگری است که باید حتما به آن توجه شود. اگر خوراک دام و طیور فاقد این ویژگی باشد، بهره وری دام ها تا حد زیادی کاهش می یابد.
  • ترکیبات مورد نیاز برای سلامت دام و تامین احتیاجات او باید در خوراک مورد نظر که تصمیم دارید آن را خریداری کنید، موجود باشد.

مهم ترین اقلام موجود در خوراک دام پرواری

همان گونه که اشاره کردیم خوراک دام و طیور به شکل های مختلفی تهیه می شوند ولی نکته حائز اهمیت این است که در خوراک مورد نظر حتما اقلام زیر موجود باشند.
  • علوفه
علوفه یک واژه کلی است و شامل یونجه، شبدر، کاه و سیلو می شود. مهم ترین چیزی که دام به آن نیاز دارد، همین موارد هستند. 
  • کنسانتره
بخش مهم دیگری است که باید در خوراک دام پرواری باشد و شامل انواع دانه ‌ها (جو، گندم و...)، انواع کنجاله ها (کنجاله سویا، تخم پنبه، آفتابگردان و...)، انواع تفاله (چغندر و نیشکر)، مکمل‌ های معدنی (دی کلسیم فسفات، پودر استخوان سنگ‌ آهک، آجرهای لیسیدنی و نمک)، مکمل ویتامینی پودر خون، پودر پر، پودر ماهی و غیره می شود. در بخش کنسانتره، جو به ‌عنوان با ارزش‌ ترین اقلام خوراکی مورد استفاده جهت رشد شناخته می شود.

از طرفی دیگر می ‌توان اقلامی که در خوراک دام و طیور به کار می‌ روند را به دو دسته حجیم و غیر حجیم تقسیم‌ بندی کرد:
  • اقلام حجیم شامل علوفه ‌ها (علوفه ‌های مرتع، غلات، حبوبات، یونجه و...) هستند که این گروه ازنظر فیبر خام غنی ولی ازنظر انرژی و پروتئین فقیر هستند.
  • اقلام غیر حجیم شامل مواد متراکم یعنی کنسانتره ها هستند و انواع دانه، کنجاله و... را شامل می شوند.

قیمت انواع خوراک دام پرواری

نیازهای تغذیه ای دام پرواری

مواد مورد نیاز دام به وسیله تغذیه تامین شده و برای نگهداری بافت های بدن، فعالیت های حیاتی و رشد و نمو صرف می شوند. چنان چه انرژی مورد نیاز دام تامین نشود، علایم ظاهری کمبود، مانند لاغری و عدم تناسب اندام بروز می کند. به همین دلیل دامداران باید بسیار مراقب خوراک دام و طیور خود باشند.
پروتئین از طریق مواد غذایی تامین می شود و وجود آن برای رشد و نمو دام ضرورت دارد. کنجاله دانه های روغنی و یونجه از مهم ترین منابع تامین پروتئین هستند و باید حدالامکان در خوراک دام پرواری این کنجاله ها باشند. مهم ترین نیازهای تغذیه ای دام پرواری را این قسمت بیان کرده ایم تا شما به راحتی بتوانید آن ها را تهیه و در اختیار دام خود قرار دهیم و خوراک دام و طیور خود را غنی سازی کنید.
  • آب
 برای دام پرواری بسیار ضروری و متوسط مصرف آن 3 تا 5 لیتر در روز است. در وعده های خوراک دام پرواری باید حتما آب باشد.
  • مواد معدنی 
مواد معدنی مانند سدیم، کلسیم، فسفر، ید و آهن برای رشد و نمو دام ضروری است. برای تامین نمک مورد نیاز دام بهتر است ازسنگ نمک استفاده شود. در خوراک دام پرواری باید حتما انواع مواد معدنی موجود باشد. اگر مواد معدنی مورد نیاز در خوراک دام پرواری باشد، دام سریع تر رشد می کند.
  • ویتامین ها 
برای فعالیت های عادی ضروری هستند. بخصوص ویتامین D که درجذب کلسیم وفسفر نقش دارد. کلسیم و فسفر در رشد اسکلتی دام بسیار موثر هستند. در خوراک دام و طیور باید ویتامین ها به شکل های مختلف گنجانده شوند.

جیره استاندارد دام پرواری

جیره استاندارد دام پرواری شامل چه مواردی است؟

برای جیره نویسی خوراک دام و طیور دو عامل مهم را باید در نظر داشت. وزن و سن عواملی هستند که تعیین‌ کننده جیره در طول روز خواهند بود. ولی به طور کلی و به صورت میانگین یک جیره سبک در طول روز بین یک کیلو و 100 گرم تا یک کیلو و 800 گرم خواهد بود. البته این بستگی به دام ها هم دارد. خوراک دام و طیور عادی و جیره بندی آن ها با جیره بندی برای دام ها پرواری متفاوت است. خوراک دام پرواری وزن بیشتری دارد و گاها مواد مقوی تری هم در آن یافت خواهد شد. برای مثال دام هایی که در یک دامداری مدرن جهت پرواربندی نگهداری می ‌شوند، غالب خوراکی که دارند شامل کنسانتره و علوفه است.
در ضمن لازم به ذکر است که خوراک دام و طیور که برای پروار کردن اختصاص داده شده اند، ثابت نیست و ماهیانه تغییر می کند. این روند تغییر طبق یک برنامه دقیق و زیر نظر یک دامپزشک انجام می پذیرد. در نظر داشته باشید برای جلوگیری از ایجاد مشکل گوارشی برای دام و طیور، ایجاد تغییر در خوراک دام و طیور باید تدریجی باشد و در طی ده روز صورت بگیرد. می ‌توان در طول این 10 روز، روزانه 12 درصد در مقدار جیره دام تغییر ایجاد کرد. میزان این تغییر مهم است و باید دامپزشک آن را تایید کند.

علوفه هیدروپونیک چیست؟

استفاده از این علوفه در خوراک دام پرواری باید و نباید های زیادی دارد. برخی استفاده از آن را مهم می دانند و برخی دیگر معتقد هستند که به دلیل وجود مقدار زیاد آب در ساختار این علوفه‌ ها، نباید آن‌ ها را در خوراک دام به عنوان جیره مغذی لحاظ کرد و استفاده از این نوع از علوفه را توصیه نمی ‌کنند و می گویند وقتی علوفه‌ های هیدروپونیک امکان تامین مواد مغذی بدن دام را ندارند، کشت این علوفه‌ ها اتلاف منابع بوده و صرفه اقتصادی ندارد. در کل توصیه می شود برای خوراک دام پرواری استفاده از این علوفه را محدود کنید یا بهتر است که کلا از آن استفاده نکنید.

کاتالوگ میکس پلاس

افزودن چه موادی به خوراک دام و طیور تاثیر مستقیم روی قیمت آن دارد؟

قیمت خوراک دام تا حد زیادی به مواد تشکیل دهنده آن بستگی دارد. این مواد تشکیل دهنده هستند که کیفیت و مرغوبیت خوراک و نهاده را تضمین می کنند. استفاده از ترکیبات مختلف در خوراک دام به توزیع کننده و تولیدکننده بستگی دارد اما به طور معمول برخی یا همه ترکیبات زیر را می توانید در خوراک دام و طیور بیابید.

  • آنزیم‌ ها (کاتالیزورهای هضم مواد خوراکی)
  • پروبیوتیک ‌ها (میکروب ‌های مفید)
  • پری ‌بیوتیک ‌ها (الیگوساکاریدها)
  • سیمبیوتیک‌ ها (مخلوطی از پرو و پری ‌بیوتیک)
  • اسیدی ‌فایرها (اسیدی کننده ها)
  • فیتوبیوتیک ‌ها و طعم ‌دهنده ‌ها (داروهای گیاهی)
  • ضدعفونی ‌کننده‌ ها (حذف ویروس ها و باکتری های مضر)
  • توکسین بایندرها (جذب و خنثی مایکوتوکسین ها)
  • آنتی اکسیدان‌ ها
  • ویتامین ها
  • مواد معدنی
  • اسیدهای آمینه
  • کوکسیدیواستات ها(جلوگیری از کوکسیدیوز)
  • رنگدانه‌ها (کاروتنوئیدها)
  • پلت چسبان‌ها ( استحکام پلت)
  • امولسی‌ فایرها
صرفا تمامی این ترکیبات را نمی توان در یک نهاده دامی یافت اما اکثر آن ها برای افزایش کیفیت به خوراک دام افوده می شوند. اضافه کردن هر یک از این موارد به خوراک دام و طیور تاثیر مستقیم روی قیمت آن می گذارد. البته این تاثیر یکسان نیست و وابسته به نوع افزودنی می باشد. برای مثال افزودن پروبیوتیک ها قیمت خوراک دام را به شدت بالا می برد اما در کنار آن کیفیت و مرغوبیت را هم چندین برابر می کند.

آنزیم ها و تاثیر آن بر قیمت خوراک دام و طیور

یکی از اصلی ترین افزودنی های خوراک دام و طیور آنزیم ها هستند که ساختار پروتئینی دارند و نقش کاتالیزور را در بدن ایفا می کنند. در حقیقت آنزیم ها واکنش های متابولیک را تسهیل می کنند بدون این که خودشان دستخوش تغییر شوند. آنزیم ها در تمام مسیرهای آنابولیک، کاتابولیک، هضم و متابولیسم بدن نقش دارند.
آنزیم های موجود در خوراک دام و طیور در دمای بالای 80 درجه پس از مدت کوتاهی بی اثر می شوند. بسیاری از آنزیم های مورد استفاده در صنایع غذایی از میکروارگانیسم ها مشتق شده اند. میکروارگانیسم هایی که در جهت تولید آنزیم ها استفاده می شوند شامل باکتری ها(باسیلوس سوبتیلیس، باسیلوس لنتوس، باسیلوس آمیلولیکوئی، فاسیئنس و باسیلوس استیروترموفیلوس)، قارچ ها (تریکودرمالونگی براچیاتوم، آسپرژیلوس اوربزا و آسپرژیلوس نیجر) و مخمرها ( ساکارومایسس سرویسیه) هستند.
در خوراک دام برخی ترکیبات وجود دارند که بدن حیوان بدون کمک آنزیم های اگزوژنوس کاملا قادر به هضم آن ها نیست. از جمله مهم ترین این ترکیبات می توان به سلولز، پنتوزان ها (آرابینوزایلان ها و زایلان ها)، بتاگلوکان ها، موادپکتیکی، مانان ها، آرابینان ها و گالاکتان ها، زایلوگلوکان ها اشاره کرد. با توجه به تمام این تفاسیر افزودن آنزیم ها به خوراک دام و طیور برای افزایش کیفیت و کارایی آن الزامی است. فراوری و تهیه آنزیم ها هزینه زیادی روی دست تولید کنندگان می گذارد. در نتیجه آنزیم ها نقش اساسی در تعیین قیمت خوراک دام دارند.

پروبیوتیک ها و قیمت خوراک دام و طیور

یکی دیگر از ترکیبات مهم که خوراک دام و طیور اضافه می شود، پروبیوتیک ها هستند. این دسته ترکیبات میکروبی زنده ای هستند که مستقیما به خوراک دام و طیور اضافه می شوند و اثر بسیار مطلوبی بر عملکرد و سلامت آن ها دارند. پروبیوتیک ها برخلاف آنتی بیوتیک ها به میکروارگانیسم های مفید آسیب نمی رسانند. معنی لغوی پروبیوتیک برای زندگی است، بر خلاف آنتی بیوتیک که به معنی علیه زندگی می باشد. پروبیوتیک های موجود در خوراک دام نه تنها ایجاد بیماری نمی کنند، بلکه از تکثیر و رشد باکتری های بیماری زا نیز در دستگاه گوارش حیوانات جلوگیری کرده و موجب افزایش میکروفلور مفید در سیستم گوارش دام و طیور می شوند.
باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس بایفیدوس، لاکتوباسیلوس بلغاریکوس، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس لاکتین، استرپتوکوکوس فاسیوم و ساکارومایسس سرویسیه خاصیت پروبیوتیکی دارند و به عنوان افزودنی های خوراک دام و طیور کاربرد دارند. قابل توجه است که این میکروارگانیسم ها شرایط نگهداری خاص خود را دارند و برخی از آن ها در دمای بالا پایدار نبوده و غیرفعال می شوند. نگه داری و آماده سازی این مواد پروبیوتیک بسیار سخت و هزینه بر است. این موضوع سبب شده است تا پروبیوتیک ها هم در تعیین قیمت خوراک دام و طیورنقش مهم داشته باشند.

مزایای خوراک دام و طیور

توکسین بایندرها و قیمت خوراک دام و طیور

توکسین بایندر به آن دسته از افزودنی های خوراک دام و طیور گفته می شود که با هدف پیشگیری از انتقال سموم از خوراک به بدن و سپس محصولات دام و طیور و آبزیان در فرمول جیره غذایی این حیوانات قرار می گیرند. مهمترین مواد جاذب مایکوتوکسین ها آلومینوسیلیکاتها، زئولیت، کربن فعال، دیواره سلولی مخمر، الیاف میکرونیزه، باکتری ها و پلیمرها (کلستیرآمین و پلی وینل پیرولیدون) هستند که به صورت تکی یا ترکیبی استفاده می شوند.
توکسین بایندرها بسته به تعداد سمومی که می توانند به خود جذب کنند به دو دسته تک جزئی و چند جزئی تقسیم می شوند. نسبت به دو مورد قبل توکسین بایندر نقش کمتری در تعیین قیمت نهایی خوراک دام و طیور دارد اما با توجه به اهمیت بالای توکسین بایندر نمی تواند از تاثیر آن در قیمت خوراک دام چشم پوشی کرد. 

اسید های امینه و قیمت خوراک دام و طیور

اسید های آمینه ها به عنوان واحد ساختمانی پروتئین ها نقش مهمی در خوراک دام و طیور، آبزیان دارند. اسید های آمینه به دو گروه ضروری و غیر ضروری تقسیم می شوند. اسید های آمینه غیر ضروری گروهی هستند که بدن می تواند آن ها را از دیگر اسید های آمینه و مواد غذایی بسازد. اسیدهای آمینه ضروری گروهی هستند که بدن قادر به ساخت آن ها نبوده و تنها از مواد غذایی با منشا حیوانی تأمین می گردند.
به منظور بهبود رشد و تکمیل زنجیره ساخت پروتئین برخی اسیدهای آمینه به روش صنعتی تولید و به عنوان یکی از افزودنی های خوراک دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اهمیتی که اسیدهای آمینه دارند باید حتما برای تکمیل زنجیره جیره به خوراک دام اضافه شوند. غالبا اسیدهای آمینه قیمت زیادی ندارند ولی به عنوان یکی از عوامل مهم در تعیین قیمت خوراک دام و طیور شناسایی می شوند.

قیمت خوراک دام و طیور در تهران

امولسیفایرها و قیمت خوراک دام و طیور

امولسیفایر ها موادی هستند که یکنواختی مواد مغذی مثل اسیدهای چرب، ویتامین های محلول در چربی و اسیدهای آمینه را در مخلوط افزایش می دهند. در صنعت پرورش دام و طیور از مواد خوراکی دارای انرژی بالا مثل چربی و روغن استفاده می شود. روغن نسبت به کربوهیدارت ها ارزان تر بوده و موجب بهبود ضریب تبدیل خوراک می شوند. به دلیل کمتر بودن ترشحات صفراوی و به دنبال آن جذب ضعیف تر چربی در پرندگان جوان، استفاده از مکمل های امولسیفایر توصیه می شود.
این ترکیبات علاوه بر بهبود استفاده چربی، موجب بهبود کیفیت و تسهیل فرآیند تولید پلت های خوراکی نیز می گردند. نکته اصلی در این فرآیند مدیریت رطوبت در حین پلت کردن است. این ترکیب در مقایسه با سایر موارد که به آن ها اشاره کردیم نقش کمتری در تعیین قیمت خوراک دام و طیور دارند. استفاده از این گروه به تولیدکننده بستگی دارد. برخی از تولیدکنندگان این مورد را به نهاده تولیدی اضافه می کنند و برخی از آن فاکتور می گیرند. در کل بودن این مورد در خوراک دام شاید تاثیر به سزایی در قیمت نهایی نداشته باشد اما کیفیت نهاده را بالا می برد.

خرید اینترنتی خوراک دام پرواری

راه اندازی خط تولید، کارخانه خوراک دام

با توجه به رشد دامداری ها و مرغداری ها نیاز به خوراک دام و طیور چندین برابر شده است. بنابراین افراد زیادی به دنبال راه اندازی کارخانه خوراک دام هستند. اگر شما بتوانید با بهترین استاندارد یک کارخانه خوراک دام و طیور را راه اندازی کنید، به طور حتم در کوتاه ترین زمان ممکن به سودی عظیم دست خواهید یافت. برای راه اندازی خط تولید یک کارخانه که می خواهد، خوراک دام و طیور تولید کند، مهم ترین پیش نیاز، آسیاب است. آسیاب در واقع مهم ترین ابزار برای یک کارخانه تولید کننده نهاده دام و طیور محسوب می شود. اما برای چه آسیاب تا این اندازه اهمیت دارد.
آسیاب وسیله ای است که با استفاده از آن می توان، اندازه ذرات غذایی را کاهش داد و خوراک دام و طیور را بهینه سازی نمود. قطعا همچین وسیله ای برای کارخانه خوراک دام اهمیت زیادی دارد. کاهش اندازه مواد غذایی برای تولید خوراک دام امری حیاتی و بسیار مهم تلقی می شود. توجه داشته باشید که راه اندازی خط تولید کارخانه خوراک دام و طیور بسیار کار دقیق است و نیاز به بررسی ها همه جانبه دارد. اگر بدون دانش و اطلاعات کافی وارد این عرصه شوید قطعا با مشکلات زیادی رو به رو خواهید شد و به هدفتان نخواهید رسید.

کاربرد آسیاب در کارخانه تولید خوراک دام و طیور

همان گونه که اشاره کردیم یکی از مهم ترین قدم ها در راه اندازی خط تولید کارخانه خوراک دام و طیور ،تهیه آسیاب مناسب است. البته آسیاب نام کلی برای یک مرحله فراوری است و خودش شامل بخش های زیر می شود. یعنی در مرحله آسیاب کردن خوراک دام اتفاقات زیر روی می دهد. 
  • خرد کردن مواد غذایی درشت
  • کاهش رطوبت های مواد غذایی برای تولید خوراک دام
  • اضافه کردن برخی از افزودنی ها از جمله آنتی اکسیدان ها
این کارها باعث می شوند که در حمل و نگهداری خوراک دام و طیور ، فرآیند آسان تری مورد نیاز باشد. آسیاب کردن خوراک دام دارای مزیت های بسیار زیادی است که بعضی از آن عبارت اند از:
  • افزایش قابلیت هضم آسان برای دام و طیور
  • افزایش قابلیت پذیرش خوراک دام توسط حیوان
  • افزایش خاصیت های خوراک برای حیوان
  • قابلیت مخلوط کردن خوراک با انواع دیگر
  • قابلیت پلت شدن
  • افزایش تراکم و چگالی برخی از مواد غذایی خاص
  • و …

خط تولید خوراک دام

سه روش اصلی آسیاب خوراک دام و طیور در کارخانه ها

مبحث آسیاب کردن به مراتب پیچیده تر از آن چیزی است که شما تصورش را بکنید. بد نیست که بدانید، آسیاب کردن خوراک دام و طیور به سه روش اصلی انجام می شود که عبارت اند از:
  • چکشی یا فشاری 
یکی از متداول ترین شیوه های آسیاب است. در این روش مواد موجود در خوراک دام و طیور را آن قدر فشرده می کنند تا به اندازه خاصی برسند. از مهم ترین عوامل و دلایل تاثیرگذار بر میزان ظرفیت آسیاب می توان به تعداد و اندازه های چکش ها، ترتیب و نحوه قرارگیری چکش ها اشاره کرد. این روش آسیاب خوراک دام برای دانه هایی که چربی بالایی دارند مناسب نیست. بعد از انجام آسیاب در این روش مواد از صافی عبور داده می شوند.
  • سایشی
تفاوت اصلی میان این روش و روش آسیاب چکشی وجود دارد. از جمله آن که دانه ها و مواد از طریق برخورد و سایش با یکدیگر خورد می شوند و در انتها قبل از خروج از آسیاب با استفاده از نیروهای برشی و فشردگی دوباره این کار انجام می شود. دیسک های چرخان در این روش آسیاب خوراک دام باعث می شوند که مواد غذایی با یکدیگر برخورد کنند و کامل خرد شوند. 
  • غلطکی
یکی از محبوب ترین آسیاب هایی که در خط تولید خوراک دام و طیور استفاده می شود، این مورد است. در این آسیاب از هر سه شیوه و روش استفاده می شود. آسیاب غلطکی دارای غلطک هایی است که می توانند، سطح دانه دار یا حتی صاف داشته باشند. این غلطک ها در کنار هم و با سرعت یکسان این کار را انجام می دهند تا مواد غذایی کامل آسیاب شوند. کیفیت دانه های آسیاب شده خوراک دام و طیور در این روش بیشتر از روش های دیگر است. بسیاری از کارخانه های تولید خوراک دام از این روش استفاده می کنند.

رعایت اصول بهداشتی در خط تولید خوراک دام و طیور

هرچه کارخانه در تولید خوراک دام و طیور حرفه ای عمل کند و جدیدترین مکانیسم ها را به کار بگیرد اما نتواند از نظر بهداشتی کیفیت محصولات خود را تضمین کند، نمی تواند به استانداردهای لازم دست پیدا کند. رعایت اصول و نکات بهداشتی در تهیه خوراک دام متعادل یا کنسانتره بسیار حائز اهمیت است، چرا که می تواند به سلامت داخلی دام کمک کند. همچنین رعایت اصول اولیه بهداشتی در تولید خوراک دام باعث می شود که پس از پروش، شاهد بوی نامطبوع شیر یا گوشت آن نباشیم. مجموع اصول بالا از مهم ترین اصولی است که باید در هر کارخانه تولید دام استانداردی رعایت شود. این اصول توسط سازمان های مختلف و کمیته جهانی تغذیه دام تاییده شده است. 

انواع خوراک دام و طیور

طرح خط تولید کارخانه خوراک دام و طیور به چه میزان برای جامعه مهم است؟

از دیگر کارهایی که باید قبل از راه اندازی یک کسب و کار انجام داد، بررسی میزان مفید بودن یک طرح برای تمام جامعه است. در این جا چون در مورد طرح راه اندازی خط تولید یک کارخانه خوراک دام و طیور صحبت می کنیم، این موضوع نیز بررسی می شود. با توجه به پیشرفت های زیادی که در تکنولوژی اتفاق افتاده است، ما شاهد تبدیل ضایعات کارخانه های غذایی، دامپروری ها و مرغداری ها به مواد با ارزش غذایی هستیم. این موضوع باعث می شود که در جامعه سرمایه عظیمی رد و بدل شود و از بروز مشکالت محیط زیستی جلوگیری شود. در نتیجه عملا می توانیم بگوییم که تولید خوراک دام و طیور یک فرایند مهم برای جامعه است.
یکی دیگر از مزیت های راه اندازی خط تولید کارخانه خوراک دام، مستقل شدن کشور در این زمینه و کاهش خروج ارز از کشور خواهد بود. این مسئله بسیار مهم و حیاتی محسوب می شود تا اقتصاد نوپای کشور در این صنعت رشد داشته باشد. از دیگر مزایای راه اندازی خط تولید کارخانه تولید خوراک دام و طیور می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
  • خودکفایی و مستقل شدن
  • سوددهی
  • بهبود وضعیت اقتصادی
  • اشتغال زایی
  • استفاده از نیروهای جوان و متخصص جویای کار
  • پرورش نیروهای متخصص داخلی برای استخدام در کارخانه خوراک دام
  • بهره گیری از سرمایه های داخلی در این زمینه
  • تامین خوراک دام و طیور دولتی و بی نیازی دولت برای تامین خوراک مورد نیاز خود از کشورهای دیگر
  • به طور حتم محصول تولید خودی از نظر بهداشتی و ... مورد تایید است
  • و …


بهترین خوراک دام و طیور

منظور از خوراک فلاشینگ چیست؟

خوراک فلاشینگ یا همان خوراک مخصوص دوقلوزایی یکی دیگر از محصولات عالی در حوزه خوراک دام و طیور است. در ابتدا این محصول با تردید زیادی از طرف مصرف کنندگان همراه شد و برای اشخاصی که فعالیت دامپروری را به صورت سنتی انجام داده بودند، عجیب بود که چه خوراکی می تواند باعث دوقلوزایی یا چند قلوزایی در دام و طیور شود. این خوراک دام و طیور با یک الگوریتم خاص توسط برخی از شرکت های مطرح تولید می شود و دانش امروزی کاملا در آن دخیل است. این خوراک باید با به کارگیری صحیح برنامه مورد استفاده قرار گیرد تا درصد چندقلوزایی را افزایش دهد. این خوراک دام امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است و دامداران و پرورش دهندگان زیادی از آن برای تغذیه دام ها خود استفاده می کنند.


بهترین خوراک دام و طیور چه ویژگی هایی دارد؟

انتخاب جیره غذایی مناسب و خوراک دام خوب مستقیماً بر کیفیت گوشت در دام های پرواری و کیفیت شیر در گاوهای شیری تاثیر می گذارد. این که هم نیازهای تغذیه ای گاو را تامین کند و هم قیمت مناسبی داشته باشد و علاوه بر آن همیشه در دسترس باشد، از مهم ترین ویژگی های بهترین خوراک دام و طیور محسوب می شود و کمک می کند تا جیره غذایی گاو مناسب باشد.

برای رشد و بهبود کیفیت گوشت گاوهای پرواری و کیفیت شیر گاوهای شیری به مواد مغذی خاص و همچنین بهترین خوراک دام نیاز است. بیشتر جیره های غذایی گاو و گوساله از ترکیب نسبت های مختلف یونجه، غلات و مواد معدنی گوناگون تشکیل شده است. اما نسبت مواد تشکیل دهنده خوراک آن ها با هم متفاوت است. در مواقع همین نسبت مواد تشکیل دهنده در خوراک دام و طیور است که کیفیت را تعیین می کند و یک خوراک را به بهترین محصول تبدیل می کند.

بهترین خوراک برای دام گوشتی

دام ها و طیور گوشتی برای سلامت و کیفیت گوشت به مواد مغذی گوناگونی احتیاج دارند. اگر تصمیم دارید که برای دام و طیور پرواری خود بهترین خوراک دام و طیور و بهترین جیره غذایی را تهیه کنید، حتماً مواد زیر را در تغذیه آن جای دهید:

  • پروتئین

پروتئین در تغذیه دام و طیور گوشتی نقش بسیار مهمی دارد. این مورد عموماً از علوفه، به خصوص از حبوبات، تامین می شود. کنجاله هایی مانند کنجاله پنبه دانه و دانه کتان هم سرشار از پروتئین هستند. بعضی از دامداران نیز برای تامین پروتئین دام های پرواری خود، مواد معدنی را به عنوان مکمل در جیره غذایی دام قرار می دهند. مواد معدنی حاوی مقدار اضافه تر پروتئین هستند و به خصوص برای دام و طیور جوان و در حال رشد بسیار مفید محسوب می شوند. در کل لازم به ذکر است که پروتئین در خوراک دام و طیور بسیار مهم است و خوراکی که درصد مناسبی از این مورد را داشته باشد به عنوان بهترین خوراک شناخته می شود.

  • مواد معدنی

برای بهبود کیفیت گوشت دام های پرواری و وزن گیری مناسب آن ها باید مواد معدنی در جیره غذایی آن ها وجود داشته باشد. دام های پرواری به کلسیم، فسفر، پتاسیم و نمک به عنوان مواد معدنی اصلی نیاز دارند. از سوی دیگر وجود مقدار کمی ید، مس، کبالت، روی و سلنیوم نیز در رژیم غذایی آن ها مهم و ضروری است. استفاده از بلوک های معدنی برای دام گوشتی کمک می کند تا دام به دلیل طعم خوب بلوک ها، آن ها را لیس بزند و به این ترتیب مواد معدنی و نمکی مورد نیاز خود را تامین کند.

  • ویتامین ها

باکتری های موجود در شکمبه دام ویتامین K و ویتامین B مورد نیاز بدن را تامین می کنند. اما برای حفظ سلامت کلی، دام و طیور گوشتی نیاز به مقدار زیادی ویتامین های A ،D  و E نیز دارند. نیاز به هریک از ویتامین ها در هر دوره از زندگی دام و طیور متفاوت است.

  • یونجه خشک

دام های شیری برای بالا بودن کیفیت شیر و چرب بودن آن به یونجه های تازه و سبز نیاز دارند که سرشار از پروتئین است. خواص یونجه برای دام های شیری بسیار زیاد است. اما یونجه تازه برای دام گوشتی انتخاب مناسبی نیست و باعث نفخ، اسهال و دیگر مشکلات گوارشی می شود. یونجه خشک به دلیل داشتن میزان بالای پروتئین به بهبود کیفیت گوشت دام و طیورکمک می کند. در بهترین انواع خوراک دام می توانید این مورد را بیابید.

شرایط نگهداری خوراک دام

نکاتی در مورد بهترین خوراک دام و طیور

بهترین خوراک دام و طیور گوشتی می تواند شامل کنسانتره هایی باشد که برای دام پرواری تهیه و فرموله شده است. این خوراک به گونه ای فرموله شده اند که تمامی نیازهای غذایی دام را درنظر گرفته اند و میزان پروتئین، مواد معدنی و دیگر مواد مغذی موجود در آن ها به نسبت مناسب طراحی شده است. جیره نویسی نیاز به تخصص بالا دارد و خوراک دهی اشتباه باعث ضررهای جبران ناپذیری برای دامدار می شود. توصیه می کنیم که حتماً خوراک را از بهترین کارخانه های خوراک دام و طیور تهیه کنید.


استفاده از مواد نگهدارنده مناسب در بهترین خوراک دام و طیور

حتما به خوبی می دانید که دانه های غلات خیلی زود در معرض فاسد شدن و کپک قرار می گیرند و احتمال خراب شدن آن ها در زمان طولانی در انبار بالا است. کپک ها و باکتری ها باعث از بین رفتن خوراک دام و طیور می شوند و ارزش غذایی آن را از بین می برند. تغذیه با دان کپک زده باعث می شود که طیور در معرض مایکوتوکسین ها قرار بگیرد و دچار بیماری های جدی شود که گاه ممکن است تمامی گله را درگیر کند.

استفاده از مواد نگهدارنده در خوراک دام و طیور می تواند این مشکل را حل کند و کیفیت خوراک را در طولانی مدت حفظ نماید. برخی معتقدند که وجود نگه دارنده در خوراک دام و طیور کیفیت آن را کاهش می دهد اما اصلا اینگونه نیست. البته استفاده بی رویه از مواد نگه دارنده می تواند مشکل ساز شود اما به طور کلی مواد نگه دارنده کیفیت خوراک دام را تا حدی بالاتر می برند و این موضوع قابل توجه است.


اتصال دهنده های پلت چگونه کیفیت خوراک طیور را بهبود می بخشند؟

کیفیت خوراک دام و طیور به تجهیزات، شرایط و فرمول  پردازش خوراک بستگی دارد. قابلیت گلوله شدن مواد تشکیل دهنده خوراک از جمله عواملی است که کیفیت خوراک طیور را تحت تاثیر قرار می دهند . اتصال مواد به هم توسط چسب و یا لینکرهای طبیعی و مصنوعی صورت می گیرد و از متغیر های کلیدی در کیفیت خوراک دام و طیور هستند. از آنجا که مواد چسبنده طبیعی دارای تنوع بیشتر و اثربخشی بهتری است موجب افزایش کیفیت خوراک دام می گردد. استفاده از یک لینکر و قوام دهنده گلوله طبیعی به تولید کنندگان خوراک امکان ایجاد انعطاف پذیری بیشتر در فرمولاسیون، کاهش هزینه و کیفیت بیشتر را می دهد.

بسته بندی خوراک دام و طیور

ویژگی های بسته های خوراک دام و طیور چیست؟

خوراک دام و طیور از جهات زیادی مورد بررسی قرار می گیرند تا کیفیت و استانداردهای آن ها تایید شود. به این کار و بررسی ساختار خوراک ها آنالیز می گویند. پلت خوراک دام و طیور دارای مزایای زیر است.

  • خوراک فرآوری شده دارای هضم آسان و ضریب تبدیل بالا است. به دلیل پختن مواد اولیه برای تولید پلت، ساختار کربوهیدراتی که مواد پیدا می کنند، فرایند هضم خوراک دام و طیور را آسان می کند. در این حالت حیوان بیشتر غذا می خورد و راندمان و ضریب تبدیل بالاتر می رود.
  • خوش خوراکی که خوراک پلت در مقایسه با خوراک آردی دارد باعث رشد بیشتر دام و طیور می شود. به همین دلیل خوراک دام و طیور پلتی بیشتر مورد توجه است و در آنالیز رتبه بهتری می گیرد.
  • خوراک دام و طیور فرآوری شده نسبت خوراک سنتی و آردی دور ریز کمتری دارد. در این حالت ضایعات کم می شود و هزینه خرید خوراک پایین می آید.
  • در گله هایی که تغذیه با خوراک دام و طیور پلت است، تمام گله به صورت یکدست رشد می کنند. زیرا در هر حبه ای که می خورند تمام مواد غذایی مورد نیاز بدنشان وجود دارد. در این حالت دیگر حیوان حق انتخاب ندارد و تمام دانه را باید بخورد.
  • خط تولید خوراک دام و طیور که به صورت پلت شده است به دلیل کاهش مواد بازدارنده رشد و نداشتن آلودگی، بسیار بهتر و به صرفه تر از خوراک آردی و سنتی است. زیرا در زمان تولید پلت، فشار و حرارت تمام آلودگی ها و باکتری های مضر را از بین می برند.

مواد تشکیل دهنده خوراک دام

آنالیز مواد تشکیل دهنده خوراک دام و طیور

در دنیا بیش از12 هزار نوع مواد علو فه ای و جود دارد که مهم ترین آن ها در خوراک دام و طیور به شرح زیر هستند:

  • ذرت

دانه ذرت یکی از انواع دانه های غلات است که به واسطه فراوانی نشاسته درآن، ارزش غذایی نسبتاً زیادی دارد و از این رو در خوراک دام و طیور به عنوان ماده اولیه انرژی زا به مقدار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. ذرت، خوش خوراک بوده و قابلیت هضم آن بالاست و بندرت سبب ایجاد مشکلات تغذیه ای می شود. دانه ذرت برحسب گونه و ارقام، متفاوت بوده و دارای رنگ های زرد، سفید و قرمز هست که دانه زرد آن مصرف بیشتری دارد وسرشار از کارتینوئید است . ذرت بطور معمول حاوی 15 درصد رطوبت ، 7 درصد پروتئین، 5 درصد چربی و 7 درصد فیبر است. از نظر مقدار پروتئین، کلسیم و فسفر، فقیر تر ازدانه های دیگر است ولی مجموع مواد مغذی قابل هضم  آن دربین غلات بالاترین مقدار است. به همین دلیل ذرت یکی از ترکیبات مهم در انواع خوراک دام و طیور به حساب می آید.

  • جو

پس از گندم، جو متداول ترین غله، به خصوص درمناطق معتدل و سرد محسوب شده و پروتئین آن در حدود 13 در صد و فیبر آن حدود 5 درصد است. جو فاقد ویتامین A و D بوده وحدود 40 درصد خوراک دام و طیور را تشکیل می دهد. 

  • سبوس گندم

سبوس گندم بسته به نوع گندم حاوی 16 درصد پروتئین خام و 7درصد چربی و حدود 10 درصد فیبر خام هست.ارزش پروتئین سبوس بیشتر از ذرت و آرد گندم بوده ولی به پای دانه های روغنی بخصوص سویا نمی رسد. سبوس از دیگر مواد، فسفر بیشتری داشته و نسبت به انواع دیگر از نظر فسفر غنی تر است.

  • تفاله چغندر قند

غذایی حجیم و خوشمزه و ارزان است که دارای مواد قندی زیاد بوده و حدود 7 درصد پروتئین و 5  در صد چربی می باشد. از نظر کلسیم غنی و از لحاظ فسفر ضعیف تر از ذرت است.

  • کنجاله تخم پنبه

مقدار پروتئین کنجاله پنبه دانه استاندارد شده حداقل 36 درصد است. این مورد از نظر سایر مواد هم غنی است و به همین دلیل وجود آن در انواع خوراک دام و طیور اهمیت زیادی دارد. به جرئت می توان گفت که یکی از مهم ترین اجزا خوراک ها را این ماده تشکیل می دهد. در 95 درصد خوراک های موجود می توانید این ماده را بیابید که این موضوع نشان دهنده اهمیت بالای آن برای پرورش و شیردهی دام است.

  • کنجاله سویا

این ماده غذایی مقام اول را از نظر پروتئین و ارزش غذایی در پروتئین های گیاهی را داراست و دارای 45 درصد پروتئین خام وحدود 3 درصد چربی هست. کنجاله سویا دارای 0/29 در صد کلسیم و 0/66 در صد فسفر می باشد. کنجاله سویا از نظر اسید آمینه متیونین فقیر است. شاید این مورد در خوراک دام و طیور بااهمیت باشد و بخش اساسی از نیاز دام را برآورده کند اما به اندازه تخم پنبه به آن بها داده نمی شود.

  • خوراک معدنی

ترکیبی از مواد معدنی است واگر چه دام به مقدار کم به آن نیازمند است اما ا گر همین مقدار کم به بدن دام نرسد، چرخه حیاتی اش را به خطر خواهد انداخت.

  • نمک

جهت تامین مواد معدنی مورد نیاز دام و همچنین تحریک اشتهای دام به کار می رود و از سنگ نمک تهیه می شود. شاید به نظر بود یا نبود این مورد اختلال زیادی ایجاد نکند اما اهمیت آن به مراتب بیشتر از آن چیزی است که تصورش را می کنید. نمک را می توان در هر خوراک دام و طیور یافت. در نشریه دام پروری فرانسه آمده است که بخش مهم از سدیم مورد نیاز بدن دام و طیور از نمک موجود در جیره تامین می شود.

  • زئولیت

درفرآیند هضم وجذب غذا و افزایش تولید، نقش آفرینی می کند.

  • اوره

به عنوان جانشین پروتئین، از مواد از ته ساده وارزان قیمت می باشد که درسیستم گوارشی گاو تبدیل به پروتئین می شود. کارشناسان معتقدند اوره وقتی موثر است که به مقدار کافی مواد نشاسته ای و مواد قندی درجیره وجود داشته باشد. 


بایندرها در آنالیز خوراک دام و طیور

توکسین های موجود در اقلام خوراک دام و طیور ، علاوه بر کاهش ارزش غذایی خوراک موجب بروز اثرات منفی بر عملکرد، تولید مثل و همچنین کاهش عمر اقتصادی دام می شوند. این سموم سبب تخریب بافت‌ های کبدی، کلیوی شده و با اثر منفی بر دستگاه گوارش سبب کاهش هضم و جذب می شوند به همین دلیل برای کاهش این اثرات استفاده از توکسین بایندر در خوراک دام و طیور ضروری است. با توجه به اینکه سالانه در کشورها میزان  قابل توجهی خوراک استفاده می شود و بخش عمده ‌ای از نیاز داخلی به صورت واردات تامین می شود، نیاز بود که فناوران داخلی به این حوزه ورود کنند. توکسین بایندر از اجزا اصلی خوراک دام و طیور به حساب نمی آید و اکثر دامداران در صورت نیاز از آن به همراه خوراک دام و طیور استفاده می کنند.

فروش آنلاین خوراک دام

ویژگی های استفاده از لینکرها و اتصال دهنده های پلت در خوراک دام و طیور

استفاده از این موارد تنها چندسالی است که بسیار مورد توجه قرار گرفته است و دامداران پیوسته به دنبال استفاده از آن هستند. این موارد ویژگی هایی را به خوراک دام مس افزایند که دامدار ناگریز به استفاده از آن ها می پردازد. برخی از این مزایا در خوراک دام و طیور به شرح زیر است:

  • توان تولید مرغ گوشتی را 12 تا 18 درصد افزایش می دهد.
  • هزینه های انرژی را تقریباً 3٪ کاهش می دهد.
  • به طور قابل توجهی در عملکرد تغذیه ای مرغ موثر است
  • اگر خوراک دام و طیور تا بیش از یک مقدار مشخص خرد شوند، ارزش غذایی آنها کاهش می یابد.


بهترین خوراک دام برای دام های شیرده شامل چه موادی است؟

یکی از مهم ترین و پردغدغه ترین مسائل برای دامدار و پرورش دهنده دام شیرده، ترکیب غذایی و خوراک دام مناسبی است که بتواند تمام نیاز به انرژی، پروتئین، مواد معدنی و ویتامین را تامین کند. انتخاب جیره غذایی مناسب و خوراک دام با کیفیت از اهمیت بالایی در شیردهی دام ها برخوردار است. میزان خوراک دهی به دام شیری به نوع دام و مقدار شیری که تولید می کند، بستگی دارد. دام شیری که 500 کیلوگرم وزن دارد و 12 کیلوگرم در روز شیر تولید می کند، نیاز به 11 کیلوگرم خوراک در روز دارد. مهم ترین مواد مورد نیاز در جیره غذایی دام شیرده چه به صورت علوفه و چه به صورت کنسانتره عبارتند از:

  • پروتئین

دام های شیرده به دلیل تولید شیر نیاز به مواد غذایی حاوی پروتئین بالا دارند. علوفه های تازه و علوفه های خشک به همراه بهترین کنسانتره دامی به افزایش انرژی و تولید شیر آن ها کمک می کند. علوفه، به خصوص یونجه و شبدر، و کنسانتره های مصرفی گاوهای شیری حاوی مقدار کافی مواد پروتئینی است. گاوها بر خلاف طیور در جیره غذاییشان نیاز ندارند که همزمان پروتئین گیاهی و حیوانی را مصرف کنند. تنها پروتئین های گیاهی در خوراک دام می تواند نیاز را برطرف کند.

  • کربوهیدرات ها

این ماده مغذی منبع اصلی انرژی برای میکروارگانیسم های موجود در شکمبه دام است. کربوهیدارت ها 65 تا 75 درصد خوراک دام شیرده را تشکیل می دهند. این مواد انرژی مورد نیاز گاو برای تولید شیر را تامین می کنند. از سوی دیگر، کربوهیدرات ها پیش سازهای ترکیبات شیر از جمله لاکتوز، چربی و پروتئین هستند. اگر دام شیری در تغذیه خود بیش از حد پروتئین مصرف کند، پروتئین اضافه تبدیل به کربوهیدرات می شود. مقدار زیاد کربوهیدرات در خوراک دام شیری می تواند عملکرد و متابولیسم شکمبه را مختل کند. به همین دلیل همیشه باید میان مواد پروتئینی و کربوهیدرات ها توازن برقرار باشد.

  • چربی ها

مواد چربی هم مانند سایر مواد در خوراک دام شیرده وجود دارد. چربی ها بیشتر در دانه های روغنی مانند پنبه دانه و تخم برزک به وفور یافت می شوند. میزان چربی باید متعادل باشد، زیرا چربی اضافه باعث افت چربی شیر گاو خواهد شد. خوراک دام و طیورمناسب یا به عبارت دیگر بهترین خوراک دام و طیور باید درصد متعادلی از چربی را داشته باشد.

  • مواد معدنی

دام های شیرده برای رشد بهتر و تولید شیر باکیفیت نیاز به مقدار کمی مواد معدنی دارند. به طور کلی مواد معدنی مقدار کمی از جیره غذایی دام شیری را تشکیل می دهد. گاو شیری باید روزانه 3 تا 5 درصد ماده معدنی از غذای خشک خود دریافت کند. کمبود مواد معدنی‌ یا حذف آن ها از جیره غذایی باعث کاهش تولید مثل، تضعیف سیستم ایمنی دام و بروز بیماری می شود. کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم، کلر، ید، کروم، مس، آهن، منگنز، سلنیوم و کبالت از جمله مواد معدنی مورد نیاز دام های شیری هستند. مواد معدنی در خوراک دام و طیور یک دسته بسیار مهم است و باید حتما وجود داشته باشد وگرنه خوراک به عنوان بهترین شناخته نمی شود. 

  • ویتامین ها

ویتامین ها نقش پررنگی در سلامت دام های شیری، جلوگیری از بیماری و بهبود کیفیت شیر آن ها دارند. ویتامین A موجود در علوفه سبز مانند یونجه و شبدر، ویتامین D ضروری برای استحکام استخوان های دام و ویتامین E برای کمک به تولید مثل دام، مهم ترین ویتامین هایی هستند که باید در خوراک دام و طیور قرار داده شوند.

خوراک دام شیرده

معایب و مزایای استفاده از خوراک های دام جایگزین

همان طور که گفته شد اولین و مهم ترین دلیل استفاده از این خوراک ها، کاهش هزینه های در تهیه جیره است . ارزان بودن این خوراک ها بیش از 30 درصد هزینه ای خوراک در دامداری ها را کاهش می دهد. علاوه بر هزینه نهاده ها، کمبود نهاده های اصلی هم دلیل دیگری بر استفاده از این خوراک دام و طیور است. در مقابل استفاده از این خوراک ها معایبی هم دارد از جمله اینکه در دسترس نیست. به این معنی که در بعضی از استان های کشور بعضی از آن ها به وفور یافت می شوند اما با هزینه ای که باید برای حمل آنها به استان های دیگر در نظر گرفت استفاده از آن ها دیگر صرفه اقتصادی نخواهد داشت.

عیب دیگر دید سنتی و عدم اعتماد دامداران و کارشناسان به این خوراک دام و طیور است. این در حالی که در بعضی از موارد حتی از خوراک های اصلی هم مغذی تر باشد و نیز سوددهی بیشتر دارند. این مشکل را می توان با ارائه آنالیز معتبر و ضمانت مصرف توسط کارشناسان ما حل کرد .از دیگر مشکلات این خوراک ها می توان به روند فرآوری غیر صحیح و وجود رطوبت در آن ها اشاره کرد که باعث وجود سم آفلاتوکسین و کپک در آن ها می شود.


اشاره ای به مهم ترین ویژگی های خوراک دام و طیور

در مورد خوراک دام و طیور آنچه که بیشتر از همه مورد توجه قرار می گیرد، ویژگی های این محصول است. قطعا هر دامداری تمایل دارد برای دام های خود بهترین خوراک دام را خریداری کند تا بهتره وری دام و طیورش چندین برابر شود. در صورتی که خوراک مورد نظر ویژگی ها لازمه را نداشته باشد نخواهد توانست نیاز های دام را برطرف سازد. برخی از ویژگی های خوراک دام به شرح زیر هستند:

  • حاوی انواع مواد معدنی
  • حاوی انواع ویتامین ها
  • حاوی تمام پروتئین های مورد نیاز
  • حاوی نیازهای اصلی جیره
  • فراوری شده
  • کمک کننده به افزایش شیردهی دام در دام های شیرده
  • کمک به افزایش حجم توده گوشتی در دام های پرواری
  • هضم آسان
  • در دسترس بودن
  • افزایش توان تولیدمثلی دام ها که برای اکثر دامداران بسیار مهم است
  • تعیین کننده سلامت محصولات دامی که موجب افزایش فروش محصولات خواهد شد
  • رفع نیازهای تغذیه ای
  • رشد مناسب و سلامت دام ها و جوجه ها


چرا خوراک دام دولتی طرفداران زیادی دارد؟

همان گونه که خودتان بهتر می دانید تامین خوراک دام و طیور اهمیت زیادی برای دامدار و پرورش دهنده طیور دارد. هرچه خوراک کیفیت بیشتری داشته باشد، محصولات دامی هم کیفیت بالاتری دارند. اما مشکل اساسی اینجاست که خوراک دام و طیور با کیفیت قیمت بالایی دارند و اکثر دامداران توانایی خرید آن از شرکت های خصوصی را ندارند. به همین دلیل دولت هر ساله سهمیه را به دامدار و پرورش دهندگان برای تهیه خوراک دام و طیور می دهد. این سهمیه از ارز دولتی تامین می شود و به دامدار کمک زیادی می کند تا با کیفیت ترین محصول را برای دام و طیور خود خریداری کند.

خوراک دام دولتی مزایای زیادی دارد. یکی از مهم ترین و قابل توجه ترین این مزایا قیمت پایین آن است. رده قیمتی خوراک دام و طیور دولتی به حدی مناسب است که تمامی دامداران و پرورش دهندگان طیور توانایی خرید آن را دارند. از سوی دیگر باید به این نکته هم اشاره کرد که کیفیت این محصول دولتی بسیار خوب است و تقریبا از میان درجه یک ترین انواع خوراک دام انتخاب می شود. در دسترس بودن یکی دیگر از مواردی است که تمایل دامداران به استفاده از این محصول دولتی را افزایش داده است.

به طوری که برخی از دامداران تنها و تنها از خوراک دام دولتی استفاده می کنند. تمامی این مزایا سبب شده است تا خوراک دام و طیور دولتی طرفداران زیادی در میان دامداران و پرورش دهندگان طیور داشته باشد. مطمئن بودن و بهداشتی بودن هم از دیگر مزایایی است که باید به آن اشاره نمود.


خوراک دام دولتی را از کجا خریداری کنیم؟

این سوال پرتکراری است و تقریبا برای همه دامداران این سوال مطرح می شود و برخی از آن ها نمی توانند راهی برای خرید این نهاده دولتی پیدا کنند. از آنجایی که قیمت خوراک دام مانند یونجه، ذرت و سویا به شدت افزایش یافته و تولید را برای تولیدی ها با چالش های مواجه کرده است، دامداران همیشه درگیر موضوع سود و زیان خود از خرید خوراک دام و طیور است. بدین سبب اکثر دامداران به دنبال خرید با کیفیت ترین و ارزان ترین خوراک دام برای حیوانات اهلی خود هستند.

فروشگاه های زیادی وجود دارند که باکیفیت ترین نهاده ها را در اختیار مشتریان خود قرار می دهند اما متاسفانه قیمت های آن ها نامتوازن و اکثرا زیاد است. دولت هر ساله با توجه به این که می داند بخش بزرگی از خوراک دام و طیور از خارج کشور تامین می شود، جهت کمک به دامداران دست به کار می شود و اقدام به عرضه خوراک دام با نرخ دولتی می کند.

خوراک دام و طیور دولتی گاها به صورت مخلوط و آماده به متقاضی داده می شود و گاها به صورت جداگانه عرضه می شود تا دامدار متناسب با نیاز خود اقدام به مخلوط کردن آن ها بکند. برای تهیه و خرید خوراک دام و طیور دولتی گاها با توجه به اعلان ها دولتی باید ثبت نام کنید و یا گاها با مراجعه به مراکز دولتی عرضه نهاده های دامی می توانید اقدام به خرید محصول مورد نظر خود نمایید. 

سهمیه بندی خوراک دام

سهمیه خوراک دام دولتی چقدر است؟

موضوع با اهمیت دیگر در ارتباط با خوراک دام دولتی این است که به هر دامدار یا پرورش دهنده طیور تا چه اندازه تسهیلات ارائه می شود. تسهیلات و یا سهمیه ارائه شده همیشه ثابت نیست و بسته به منابع دولتی در آن سال دارد. اگر دولت موفق شده باشد که حجم زیادی نهاده و خوراک دام و طیور تهیه کند، سهمیه و تسهیلات بیشتری هم ارائه می دهد. جهاد کشاورزی جهت حمایت از قشر تولید کننده همواره سهمیه و تسهیلات یارانه ای و خوبی را به دامدار یا پرورش دهنده تخصیص می دهد.

این سهمیه تحت عنوان نهاده های دامی، بسته به میزان تقاضای واحدهای مصرف کننده نهایی با قیمت کمتر از بازار به تولیدکنندگان خوراک دام عرضه می شود. تا چندسال پیش تهیه خوراک دام و طیور دولتی سخت بود و دامدار یا پرورش دهنده با مشکلات زیادی رو به رو بود اما خوشبختانه با تدبیری که طی 3 سال گذشته اندیشیده شده است، کار دامداران و پرورش دهندگان به شده آسان شده است.

متقاضیان برای خرید خوراک دام تنها کافی است در فرم دولتی ثبت نام کنند و میزان تقاضای خود را مشخص کنند. سبب نهادهای مربوط به درخواست آن ها رسیدگی می کنند و سهمیه مورد نیاز از خوراک دام و طیور دولتی را با متناسب ترین قیمت در اختیار متقاضی قرار می دهند.   


خوراک دام دولتی به چه گروهی از دامداران تعلق می گیرد؟

یکی دیگر از سوالات مهمی که اکثر دامداران و پرورش دهندگان با آن مواجه هستند این است که خوراک دام و طیور دولتی به چه گروه هایی تعلق می گیرد و چه باید کرد که دولت آن ها را هم در این گروه ها طبقه بندی کند. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خوراک دام دولتی به تمامی دامداران و پرورش دهندگان مقیم در روستا ها، عشایر و دامداران صنعتی تعلق می گیرد و نیازی نیست تا شما کار خاصی انجام دهید.

تنها لازم است به یکی از نمایندگی ها توزیع کننده خوراک دام و طیور مراجعه کنید و نام خود را ثبت کنید تا توزیع کننده برای شما هم سهمیه دریافت کند و در اختیارتان قرار دهد. بنابراین گروهی نداریم که خوراک دام دولتی به آن تعلق نگیرد. پس اگر تمایل دارید از نهاده های دولتی استفاده کنید حتما به توزیع کنندگان مراجعه کرده و ثبت نام نمایید. 


قیمت خوراک دام دولتی

همان گونه که اشاره کردیم قیمت خوراک دام و طیور دولتی به نسبت ارزان تر از قیمت آزاد آن است. خوراک دام تولید شده در شرکت های دولتی هیچ گونه محدودیتی ندارد و هر فردی در هر نقطه که بخواهد، می تواند خوراک خود را تحویل بگیرد. کارخانه های تولیدی محصولات مورد نیاز خود را در داخل سامانه ثبت می نمایند و در آنجا به نرخ دولتی نهاده های دامی را خریداری می کنند. بنابراین نرخ تولیدی نیز ارزانتر است و اسم خوراک دام دولتی به معنای خوراک دام بی کیفیت نیست و تمام مشخصات خوراک تولیدی آزاد را داراست و هیچ تفاوتی ندارد.

قبلا مراجعات مستقیم و زمان بر به جهاد کشاورزی برای تهیه خوراک دام وجود داشت و بسیاری از دامداران و متقاصیان ناراضی بودند اما با راه حل های در نظر گرفته شده بخش بزرگی از ثبت نام و تهیه محصول آنلاین شده است و بخش دیگر به شکل حواله در اختیار متقاضیان قرار می گیرد تا در زمان مقرر نسبت به تهیه خوراک دام و طیور مورد نظر خود اقدام نمایند.

قیمت خوراک دام دولتی

خوراک دام و طیور فشرده شده 

این نوع جیره عموما به شکل پلت با اندازه های گوناگون و گاهی به شکل مش تولید می شود. خوراک دام و طیور فشرده شده محصولی است که دارای ترکیبات غنی از چند ماده غذایی ارزشمند است و برای تغذیه دام و تولید مثل آن بسیار مهم و ضروری است. زمانی که مقدار معینی از ماده هایى مانند سبوس، تفاله چغندر قند، جو و کنجاله تخم پنبه، کنجاله کنجد را با مکمل های معدنى و ویتامینى مخلوط می کنند، این محصول تهیه مى شود. در خوراک دام و طیور فشرده شده مقدار زیادی پروتئین و فیبر وجود دارد و استفاده از آن ها در کنار انواع علوفه ضروری است. این نوع خوراک در انواع مخصوص دام شیری، کنسانتره دام پرواری و استارتر گوساله ارائه می شوند. برخی از گزینه های قابل توجه در این نوع از خوراک عبارتند از:

  • کنجاله دامی

باقیمانده سفتی است که بعد از روغن‌ کشی از دانه ‌های روغنی بر ‌جا می ‌ماند. کنجاله سویا، کنجاله ذرت و کنجاله کلزا از مهم ترین کنجاله ها هستند.

  • سبوس 

سبوس خوراکی از پوسته گندم، جو و برنج است. این خوراک دام و طیور سرشار از ویتامین های B، A، پتاسیم، پانتوتنیک اسید، آهن، روی، منیزیم، فسفر، مس، منگنز و سلنیوم است. لازم به ذکر است که وجود ویتامین آ در سلامت دام و طیور بسیار موثر است.

  • دان ها برای خوراک طیور

ذرت، دانه جو و انواع دان های آماده مهم ترین بخش خوراک طیور تخم گذار و گوشتی را تشکیل می دهند. این مورد در جیره غذایی طیور نقش پررنگی دارد. انواع کنجاله سویا، کنجاله کنجد، کنجاله پنبه دانه، کنجاله آفتابگردان و کنجاله کلزا با داشتن پروتئین های گوناگون به عنوان منبع تامین پروتئین گیاهی، نقشی مهم در جیره های غذایی طیور دارند.


پروبیوتیک ها در خوراک دام و طیور

ترکیبات بیومکانیسمی هستند که به طور مستقیم به خوراک دام و طیور اضافه می شوند و اثر بسیار عالی بر عملکرد و سلامت آن ها دارند. پروبیوتیک ها برخلاف انتی بیوتیک ها به میکروارگانیسم های مفید آسیب نمی رسانند. معنی لغوی پروبیوتیک برای زندگی است بر خلاف آنتی بیوتیک که به معنی علیه زندگی هست. پروبیوتیک ها  نه تنها ایجاد بیماری نمی کنند، بلکه از تکثیر و رشد باکتری های بیماری زا نیز در دستگاه گوارش حیوانات جلوگیری کرده و موجب افزایش میکروفلور مفید در سیستم گوارش طیور می شوند. باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس بایفیدوس، لاکتوباسیلوس بلغاریکوس، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس لاکتین، استرپتوکوکوس فاسیوم و ساکارومایسس سرویسیه خاصیت پروبیوتیکی دارند و به عنوان افزودنی های خوراک دام و طیور کاربرد دارند. قابل توجه است که این میکروارگانیسم ها شرایط نگهداری خاص خود را دارند و برخی از آن ها در دمای بالا پایدار نبوده و غیرفعال می شوند.

قیمت انواع خوراک دام و طیور

پری بیوتیک ها در خوراک دام و طیور

ازجمله مواد اضافه شده به خوراک دام و طیور هستند که قابل هضم و جذب نیستند ولی اثرات خوبی بر دستگاه گوارش دارند و رشد و سلامتی دام را بهبود می دهند. پری بیوتیک ها سبب جذب بهتر عناصری مثل روی، آهن، کلسیم و منیزیم می شوند. این ترکیبات در ناحیه سکوم یا کولون جمع شده و عنوان منبع غذایی برای باکتری های مفید عمل می کنند. پریبیوتیک ها، میکروارگانیسم نیستند بلکه نوعی منبع مواد مغذی برای باکتری های موجود هستند و به کولونی های عادی روده حیوان امکان رشد و بازتولید طبیعی را می دهند. از جمله پروبیوتیک های مهم در خوراک دام و طیور می توان به اینولین، گالاکتوالیگوساکاریدها، فروکتوالیگوساکاریدها، ایزومالتوالیگوساکاریدها، لاکتولوز، سویاالیگوساکاریدها، زایلوالیگوساکاریدها و مانان الیگوساکاریدها اشاره کرد. هر کدام از این پریبیوتیک ها باعث افزایش جمعیت میکروارگانیسم های خاصی می شوند.


فیتوبیوتیک ‌ها در خوراک دام و طیور 

از ساختارهای گیاهی به شمار می‌ روند که به عنوان جایگزینی برای آنتی بیوتیک ها به کارگیری می شوند. از گیاهان، ادویه جات و عصاره گیاهی تحت عناوین مختلف بوتانیکال، فیتوبیوتیک‌ها یا فیتوژنیک‌ها نام برده می ‌شود. فیتوبیوتیک ‌ها به دلیل اثرات شناخته شده‌ ای که برای درمان سنتی و جایگزینی دارویی دارند، بیشتر شناخته شده‌اند. عمل فیتوبیوتیک‌ ها توسط ترکیبات اولیه و ثانویه اعمال می‌ گردد. گروه بزرگی از اثرات فیتوبیوتیک‌ ها در خوراک دام و طیور وجود دارد که می ‌توان به مواردی از جمله تحریک مصرف خوراک، خاصیت ضدمیکروبی، ضدکوکسیدیوز، ضدانگل و محرک سیستم ایمنی اشاره نمود. این خواص مثبت باعث شده است که فیتوبیوتیک ها به عنوان یکی از جدیدترین افزودنی های خوراک دام و طیور مورد توجه قرار گیرند.


ضدعفونی کننده ها

از جمله مواد اضافه شده به خوراک دام و طیور هستند که به منظور جلوگیری از آلودگی خوراک به میکروارگانیسم های مضر و انتقال ان ها به بدن دام از آن ها استفاده می شود. خوراک دام و طیور در معرض آلودگی های مختلفی است.

  • آلودگی با باکتری ها

باکتری هایی مانند سالمونلا و کمپیلوباکتر در صورت وجود در خوراک می توانند باعث بروز بیماری و تلفات ناشی از آن در حیوانات گردد.

  • آلودگی با ویروس ها

 در زمان شیوع بیماری های ویروسی مانند نیوکاسل، گامبورو، برونشیت و آنفلوانزای فوق حاد طیور، دان می تواند عامل مهمی برای انتقال بیماری از گله ای به گله دیگر باشد.

  • آلودگی با قارچ ها

قارچ ها بواسطه فراوانی و پراکندگی اسپور آن ها در تمام مکان ها در صورت مهیا شدن شرایط مناسب به سرعت شروع به تکثیر کرده و برخی از گونه های قارچ ها سم تولید می نمایند. به عنوان مثال قارچ آسپرژیلوس به راحتی دان را آلوده و مشکلات متعاقب آن را برای حیوان ایجاد می کند.

خرید و فروش بهترین خوراک دام در اصفهان

نهادینه سازی و بهینه سازی خوراک دام و طیور

به منظور هضم و جذب بهتر مواد مغذی موجود در خوراک دام و طیور و همچنین سهولت در حمل و نقل لازم است که تغییراتی در شکل و اندازه مواد اولیه صورت گیرد که این تغییرات به روش های مختلف انجام می شود. معمولا خوراک دام به دو شکل مش و پلت تولید می شود. در روش پلت کردن خوراک دام و طیور آسیاب شده و در معرض بخار آب قرار می گیرد و حالت خمیری به خود می گیرد سپس خوراک داغ ومرطوب از داخل منافذ دستگاه پلت زن با فشار خارج شده و توسط جریان هوا خشک می شود. قطر منافذ دای برای دام های مختلف متفاوت است.

رطوبت لازم جهت پلت کردن 17 درصد هست. درمورد خوراک های با فیبر بالا رطوبت بیشتری نیاز است. از موادی مثل بنتونیت، لیگنوزول و ملاس به عنوان مواد پلت بایندراستفاده می شود. استفاده از پلت بایندرهایی که بر پایه بنتونیت تولید می شوند به دلیل هزینه کمتر و کیفیت بهتر پلت، مزایای بیشتری دارد. پلت کردن خوراک دام و طیور باعث کاهش گرد وغبار آن، افزایش خوش خوراکی، افزایش مصرف خوراک توسط دام ها، افزایش رشد و تولید و کاهش مصرف انتخابی در طیور می شود.

همچنین خوراک پلت سرعت رشد را تا 15 درصد و بازده غذا را 10 درصد افزایش می دهد. برای سنجش خوراک تولید شده از نظر استحکام و درصد از شاخص کیفیت پلت استفاده می شود که عددی بین ۰ تا ۱۰۰ است. شاخص کیفیت پلت بالای 82 نشان دهنده کیفیت خوب محصول هست. هرچند استفاده از خوراک های متراکم می تواند باعث افزایش مصرف خوراک شود ولی خطراتی نیز دارد. اسیدوز یک اختلال متابولیکی در نشخوارکنندگان است که در پی تغییر ناگهانی جیره از علوفه به کنسانتره، مصرف کنسانتره زیاد و کاهش علوفه جیره بروز می کند و با افت اسیدیته به کمتر از ۵ تا ۶ اتفاق می افتد.